QUEVY3.jpg

Quevy, het miskende land

in Quévy
31.1 km
Per fiets
3h
Gemiddeld
 • Te Quévy, die nochtans zo dicht bij Mons ligt, lijkt de tijd geen vat te hebben gehad op deze immer charmante streek.

  Vanaf de eerste kilometers loopt de route langs een aantrekkelijk platteland met lange hoeves in rode baksteen. Ze gaan perfect op in de rust en kalmte van de streek. We rijden met een brede glimlach tot in Aulnois. De streek rond Quévy ligt bezaaid met hagen en bosjes. De talrijke hoeves en beekjes doen ons steeds verlangen naar het volgende gehucht, zo bevlogen zijn we van...
  Te Quévy, die nochtans zo dicht bij Mons ligt, lijkt de tijd geen vat te hebben gehad op deze immer charmante streek.

  Vanaf de eerste kilometers loopt de route langs een aantrekkelijk platteland met lange hoeves in rode baksteen. Ze gaan perfect op in de rust en kalmte van de streek. We rijden met een brede glimlach tot in Aulnois. De streek rond Quévy ligt bezaaid met hagen en bosjes. De talrijke hoeves en beekjes doen ons steeds verlangen naar het volgende gehucht, zo bevlogen zijn we van die kleine plattelandswegen die na elke bocht, een nieuw decor in petto hebben. En het zal radicaal veranderen eens we het bos van Sars-la-Bruyère binnenrijden. We hebben geluk, gele vlekken liggen over het landschap bezaaid. De narcissen kondigen het ontwaken van de natuur aan. Van Genly tot Bougnies is de zon de atmosfeer al aan het opwarmen. We zouden hier niets liever doen dan afstappen en een uiltje knappen te midden van de velden: een welverdiende rustpauze na een fietstocht van 30 km doorheen een miskende maar innemende streek.
 • Hoogteverschil
  202.23 m
 • Documentatie
  Met GPX / KML-bestanden kunt u de route van uw wandeling naar uw GPS exporteren (of ander navigatieprogramma)
Bezienswaardigheid
1 De arrestatie van Moneuse
De schurk Moneuse (zie fietstocht 10) wordt gevat te Quevy-le-Petit. Moneuse, die zonder echte bewijzen en na een slecht gevoerd onderzoek, wordt veroordeeld zal steeds z'n onschuld staande houden maar sterft op 18 juni 1798 op het plein in Douai onder de guillotine. Moneuse blijft echter verankerd in de volkscultuur van de Hauts-Pays zoals blijkt uit het 'fête à Béria' te Quévy. De figuur blijft fascineren, tussen het beeld van een meedogenloze schurk en een onschuldige arme stakker.
2 Het bos van Sars-la-Bruyère en Colfontaine
Een van de groene longen uit de streek. Langs de grote dreven is het heerlijk fietsen. En tijdens de lente verspreiden de narcissen zich als een prachtig behang over het bos. Naar men zegt zat Moneuse achter de aanval van de 'Cense Populaire' op 3 december 1795 (in het dorp Colfontaine).
3 Bougnies
Geboortedorp van Louis Piérard, groot schrijver en journalist. Hij zal de biografie van Vincent van Gogh schrijven. Het groentheater en de eerste jeugdherberg van België zijn er aan het eind van de jaren 30 op zijn initiatief gekomen.
202 meters hoogteverschil
 • Starthoogte : 104 m
 • Aankomsthoogte : 104 m
 • Maximale hoogte : 156 m
 • Minimale hoogte : 76 m
 • Totaal positief hoogteverschil : 202 m
 • Totaal negatief hoogteverschil : -202 m
 • Maximaal positief hoogteverschil : 17 m
 • Maximaal negatief hoogteverschil : -35 m