Zie foto's (10)

Ontdekking van het historische centrum van Mons.

Historisch in Mons
1.5 km
Te voet
2h
Makkelijk
 • Een stad met een menselijke dimensie met duizenden schatten om te ontdekken. Voor wie de belangrijkste zaken wil zien, is er een traject dat u doorheen de middeleeuwse straatjes van het historische centrum van Mons loodst... volg de gids!

 • De Grote Markt biedt van de 15de eeuw tot nu een prachtig architecturaal panorama op gevels waarvan het merendeel geklasseerd is. In het midden van het plein, symboliseert een ring van 12 meter diameter de 19 gemeenten van Mons en de strijdarena van het gevecht tussen Sint-Joris en de Draak, dat elke Drievuldigheidszondag plaatsvindt.
  Ontdek het Stadhuis van Mons met één verdieping. Het is een gotische parel met een elegante barokke klokkentoren. Op de gevel moet u zeker de Singe du...
  De Grote Markt biedt van de 15de eeuw tot nu een prachtig architecturaal panorama op gevels waarvan het merendeel geklasseerd is. In het midden van het plein, symboliseert een ring van 12 meter diameter de 19 gemeenten van Mons en de strijdarena van het gevecht tussen Sint-Joris en de Draak, dat elke Drievuldigheidszondag plaatsvindt.
  Ontdek het Stadhuis van Mons met één verdieping. Het is een gotische parel met een elegante barokke klokkentoren. Op de gevel moet u zeker de Singe du Grand-Garde (het beeld van een aapje) gezien hebben, die geluk brengt aan diegene die erover aait met de linkerhand. Aan de achterzijde bevindt zich de jardin du Mayeur, een vredige plek, waar het standbeeld van de Ropieur staat, dat de inwoners van Mons zeer dierbaar is.
  Steek bij het verlaten van de jardin du Mayeur via de rue d'Enghien de Passage Victor Hugo over en neem vervolgens de ruellle César.
  U komt in het Kasteelpark terecht waar u het oudste monument van Mons zult ontdekken, de Sint-Calixtuskapel, alsook het Barokke Belfort dat u zeker reeds gezien hebt wanneer u aankwam in Mons. Het belfort is 87 meter hoog en behoort tot het Werelderfgoed van Unesco. Verlaat het park door langs de Jeugdherberg met de resoluut hedendaagse architectuur te stappen en loop de rue des Clercs aan uw rechterkant door in de richting van de kapittelkerk van Sint-Waltrudis. Het monument behoort tot het uitzonderlijk Erfgoed en vormt op zich al een opmerkelijke ontdekking met zijn Schat, de 29 kapellen, de glasramen uit de 16de eeuw en ook dankzij de renaissancestandbeelden van Jacques Du Broeucq. Mis ook de relikwieën van Sint-Waltrudis en de verbazingwekkende Gouden Koets, die jaarlijks deelneemt aan de gelijknamige Processie, niet. Via de rue Samson gaat u naar de autovrije straat, de belangrijkste winkelstraat van het centrum. In de stad vindt u tal van winkels en Mons is trouwens de “Stad van het originele geschenk”. De verkeersvrije straat en de omliggende straten omvatten vele winkels voor een aangename terugkeer naar de Grote Markt. Andere mogelijkheid: via de rue des Fripiers en rue de la Coupe, voorbij de Marché-aux-Herbes en de heraangelegde rue de la Clé, waar u enkele architecturale parels kunt ontdekken.
 • Hoogteverschil
  22.83 m
 • Documentatie
  Met GPX / KML-bestanden kunt u de route van uw wandeling naar uw GPS exporteren (of ander navigatieprogramma)
 • Media
Bezienswaardigheid
1
2
U bent aangekomen op de Grote Markt, het ware hart van de historische stad. Ze biedt een prachtig uitzicht op de architectuur van de 15de eeuw tot nu, het merendeel van de gevels werd geklasseerd door het Waalse Gewest. In het midden van het plein, symboliseert een ring van 12 meter diameter de 19 gemeenten van Mons en de strijdarena van het gevecht der gevechten, de Lumeçon, de legendarische strijd tussen Sint-Joris en de Draak, die elke Drievuldigheidszondag plaatsvindt.
Na dit historische bezoek aan het centrum van de stad heeft u de keuze tussen vele cafés en de restaurants om iets te gaan eten of om een glaasje te drinken.
Vue Grand Place.jpg GP marché fleurs.jpg GP aux artistes.jpg Fontaine GP.jpg Cafés GP.jpg
3 Stadhuis
U bevindt zich op de Grote Markt en staat tegenover het Stadhuis. Het stadhuis in gotische stijl omvat slechts één verdieping met een barokke klokkentoren erboven.

In de gevel zult u aan de rechterkant zeker het werk van Gérard Garouste (2006) opmerken, een bronzen helling die herinnert aan Sint-Joris en aan de linkerkant, vlak naast het portaal, bevindt zich de Singe du Grand-Garde, de geluksbrenger van de stad.

Binnen zijn de zalen en “Grote Salons” met hun authentieke meubels een ommetje waard.

Wanneer u toegang tot de Salons van het Stadhuis wenst, wordt een voorafgaande schriftelijke reservering gevraagd. De begeleiding gebeurt enkel met een officiële gids van de Dienst voor Toerisme.
Inlichtingen bij de Dienst voor Toerisme op het nummer +32(0)65/35.34.88 of via het e-mailadres groupes@ville.mons.be.
Copyright Gregory Mathelot - _DSC2233 - 008.jpg Visites_guidees_individuels@Ville_de_Mons_Oswald_Tlr (27).jpg
4 The Guardhouse Monkey
In de gevel van het Stadhuis vindt u links van de toegangspoort de Singe du Grand-Garde. Het is het symbool van de stad! Het gebruik wil dat diegene die het kopje met de linkerhand streelt een jaar vol geluk verkrijgt. Ga nu onder het portiek van het Stadhuis en steek de binnenplaats over. Neem de ondergrondse gang die u naar de Jardin du Mayeur brengt.
Singe façade.jpg Singe Elizabeth.jpg
5
Copyright Gregory Mathelot - _DSC1637 - 002.jpg
6
Copyright Gregory Mathelot - _DSC3344 - 013.jpg
7
8 De Jardin du Mayeur
Bij het verlaten van de ondergrondse gang beklimt u de trappen voor u.

U bevindt zich in de Jardin du Mayeur, een rustige tuin met bomen, in het midden van de stad.
Aan de rechterkant ziet u het standbeeld van de Ropieur, een schalkse jongen uit Mons, die de voorbijgangers nat spat.

De Jardin du Mayeur is de ideale plek om naar de beiaard van het Belfort te luisteren en u kunt er ook de talrijke honderd jaar oude bomen bewonderen.

U vindt er ook het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie en de kantoren van het gemeentebestuur. De oude Mont-de-Piété zal vanaf april 2015 het toekomstige Musée du Doudou herbergen. Ga voor meer informatie naar www.museedudoudou.mons.be.

Wanneer u de tuin verlaat via de rue d'Enghien, bevindt de Chapelle des condamnés zich aan uw rechterkant, ga dan onmiddellijk naar rechts en stap in de passage Victor Hugo. U bevindt zich op het binnenplein van het Hôtel de Graty en links van u ziet u de Fernand Dumont-tuin.

Steek het middenplein over tot op de weg. U bevindt zich in de rue Marguerite Bervoets.

Tegenover u bevindt zich de ruelle César, die volledig uit trappen bestaat. Deze brengt u tot het Kasteelpark en het Belfort.

Opgelet, de ruelle César is enkel toegankelijk tijdens de openingsuren van het Kasteelpark, dat wil zeggen van dinsdag tot zondag, van 10u00 tot 18u00. De toegang is vrij.

Indien de ruelle César gesloten is, gaat u verder naar links in de rue Marguerite Bervoets. Links van u vindt u de Centrale Bibliotheek van de Universiteit van Mons. Ga verder in de rue de Gades en u komt bij de voet van het Belfort. Ga langs de jeugdherberg van Mons, sla vervolgens naar rechtsaf en beklim de Kasteelhelling die u naar het park brengt.
Mont-de-Piété.jpg Le ropieur.JPG Marcel Gillis.JPG Souterrain jardin.jpg
9
10
11
Copyright Gregory Mathelot - _DSC5982 - 010.jpg
12 Het Kasteelpark
Bovenaan de trappen van de ruelle César komt u bij het Kasteelpark.
Naast het Belfort en de Sint-Calixtuskapel biedt het een prachtig uitzicht op de ganse streek. Op de voorvaderlijke site van het Kasteel van de Graven van Henegouwen kunt u de Sint Calixtuskapel bezoeken: het oudste religieuze monument van de stad! In 1501 besliste Gravin Richilde een kapel te laten bouwen om de relikwieën van de heilige paus Calixtus, de martelaar die overleed aan het begin van de 3de eeuw, in onder te brengen.

De kapel van Sint-Calixtus is toegankelijk van dinsdag tot zondag, van 12u00 tot 18u00. De toegang is gratis.
Rampe du Château.jpg Chapelle Saint-Calixte.jpg Chapelle intérieur.jpg Chapelle gisants.jpg Beffroi et Chapelle Saint-Calixte.jpg
13 The Belfry
U kunt het Belfort, het 87 meter hoge symbool van de Stad dat momenteel ontoegankelijk is en gebouwd werd tussen 1661 en 1669, bewonderen.
Het behoort tot het “Werelderfgoed” van Unesco en is het enige barokke belfort in België! Het beschikt over een beiaard met 49 klokken die om het kwartier weerklinken. In het Belfort is een interpretatiecentrum ondergebracht, dat gewijd is aan het verhaal van het belfort, aan de erkenning als Unesco-erfgoed en ook aan de herontdekking van het uitzicht (opening voorzien in 2015).
Ga voor meer informatie naar www.beffroi.mons.be .

Verlaat het park door de helling van het Kasteel af te stappen en langs de Jeugdherberg met de resoluut hedendaagse architectuur te gaan en uw weg verder te zetten in de rue des Clercs aan uw rechterkant in de richting van de kapittelkerk van Sint-Waltrudis.
Pied Beffroi.JPG Parc du Château et Beffroi.jpg Beffroi fleuri.jpg
14
Copyright Gregory Mathelot - _DSC6515 - 020.jpg
15
16
U staat tegenover de Kapittelkerk, ga binnen langs de linkerkant, via de place du Chapitre.

Het monument, dat de persoonlijke privékerk is van de chanoinesses van Sint-Waltrudis, behoort tot het buitengewoon erfgoed van Wallonië en is op zich al een opmerkelijke ontdekking met de Schat, de glasramen uit de 16de eeuw en ook dankzij de renaissancebeeldhouwwerken van Jacques Du Broeucq. In 1450 begon men met de bouw van het koor en de werken waren klaar in 1621. Mis ook de relikwieën van Sint-Waltrudis en de Gouden Koets niet die jaarlijks deelnemen aan de gelijknamige Processie niet.

De Schat van de Kapittelkerk van Sint-Waltrudis is toegankelijk van dinsdag tot zondag van 12u00 tot 18u00.
Gratis op de 1ste zondag van de maand.

Verlaat de Kapittelkerk en via de rue Samson ontdekt u op uw linkerkant het Saint-Germain-plein, ga in de richting van de verkeersvrije straat, de voornaamste winkelstraat van het centrum. In de stad vindt u talrijke winkels en Mons is trouwens de “Stad van het originele geschenk”. Ga voor meer informatie van www.cadeauoriginal.mons.be Ga via de rue Samson steeds rechtdoor en steek de verkeersvrije straat over via de rue des Fripiers. Op het kruispunt van de rue des Fripiers en de rue de la Coupe gaat u naar links. U bevindt zich nu in de rue de la Coupe waar u restaurants en originele winkels vindt. Ga langs de Marché-aux-Herbes en de heraangelegde rue de la Clé, waar u enkele architecturale pareltjes kunt ontdekken. Stap vervolgens de rue de la Coupe af en ga verder tot op de Grote Markt.
Collégiale extérieur.jpg Médaille Du Broeucq.jpg Intérieur Collégiale.jpg Chasse CSW.jpg Car d'Or.jpg
17
Copyright Gregory Mathelot - _DSC6104 - 001.jpg
18
merci2.jpg
23 meters hoogteverschil
 • Starthoogte : 58 m
 • Aankomsthoogte : 58 m
 • Maximale hoogte : 66 m
 • Minimale hoogte : 47 m
 • Totaal positief hoogteverschil : 23 m
 • Totaal negatief hoogteverschil : -23 m
 • Maximaal positief hoogteverschil : 11 m
 • Maximaal negatief hoogteverschil : -9 m