Copyright Gregory Mathelot - _DSC2727 - 009.jpg

Mons, het historische hart

Architectuur in Mons
7.0 km
Per fiets
1h 30min
Gemiddeld
 • Mons, die schone, toont zich van z'n mooiste kant als we de stad per fiets verkennen!

  Wanneer we via het grote portaal het binnenplein van het stadhuis binnenrijden, merken we onmiddellijk dat deze fietstocht nog een mooie ontdekking in petto heeft... Op elke hoek en na elke bocht geeft Mons, stad van kunst en historie, zich beetje bij beetje bloot... Het parcours loopt langs de Grote Markt richting rue de Nimy: al fietsend merken we al snel dat de stad op een heuvel is gebouwd. Naarmate...
  Mons, die schone, toont zich van z'n mooiste kant als we de stad per fiets verkennen!

  Wanneer we via het grote portaal het binnenplein van het stadhuis binnenrijden, merken we onmiddellijk dat deze fietstocht nog een mooie ontdekking in petto heeft... Op elke hoek en na elke bocht geeft Mons, stad van kunst en historie, zich beetje bij beetje bloot... Het parcours loopt langs de Grote Markt richting rue de Nimy: al fietsend merken we al snel dat de stad op een heuvel is gebouwd. Naarmate het parcours vordert, lijken de straten zich wel rond zijn vuurtoren te kronkelen, het Belfort. Nadat we het Théâtre le Manège voorbij zijn gereden, betreden we met de Jardin Gustave Jacobs het meest intieme van de stad. Bij het buitenrijden kant ruelle Rachot, krijgen we een heel andere sfeer te zien: dit is Mons. En bij het zien van die spelende kinderen op straat, moeten we onvermijdelijk denken aan de foto's van een zekere Doisneau... Van de Place de la Grande Pêcherie, via de Place du Parc tot aan de Square Roosevelt, zien we dat Mons resoluut groen is. Dankzij de fiets heeft de stad ons betoverd...
Bezienswaardigheid
1 BAM (Beaux-Arts Mons) - Museum voor Schone Kunsten van Mons
Het Museum voor Schone Kunsten onderscheidt zich door zijn kwaliteitsvolle onthaal en zijn omgeving. Het BAM is ontworpen als een uniek experiment, een ruimte om de artistieke creatie in al zijn vormen te ontdekken, een leefruimte waarin de evenementen elkaar het hele jaar door opvolgen.

Dit architecturale project met een duidelijk hedendaagse stijl combineert functionaliteit, de vereisten van een museum en esthetiek in ruimten vol licht en transparantie.

Dankzij de recente verbouwingen is het BAM een belangrijke culturele plek, waar zich op 3 verdiepingen 2 000 m² tentoonstellingsruimte bevindt. Daarnaast kunnen er ook nog werken tentoongesteld worden in de Koningin Astrid-tuin. Ook vermelden we de educatieve dienst “Le Dynamusée”, met drie animatieruimtes en een auditorium voor 80 personen.
Copyright Gregory Mathelot - _DSC2198 - 003.jpg Copyright Gregory Mathelot - _DSC1812 - 002.jpg Copyright Gregory Mathelot - _DSC1343 - 001.jpg
2 Maison Losseau
4 Arsonic
Arsonic bevat twee specifieke ruimtes: de Stiltekapel, voor een optimale luisterervaring, en de Passage des rumeurs, waar geluidstentoonstellingen georganiseerd kunnen worden.
Arsonic-grand gradin-visuel.jpg Arsonic-rue-des-3boudins.jpg Arsonic-rue de Nimy.jpg
5 Theater le Manège
De Manège Mons Maubeuge is een grensoverschrijdend podium waar elk jaar meer dan honderd voorstellingen worden georganiseerd, zowel tijdens het jaar als voor festivals.
LeManège-rue-des-3boudins.jpg Théâtre Le Manège-salle.jpg Théâtre Le Manège-extérieur-nuit.JPG LeManège-couloir-noiretblanc.jpg LeManège-Extérieur-parking.jpg
6 Manege van Sury
De Manège van Sury is een oud klooster dat later als school werd gebruikt. Het vormt een reflectieplek van een “microstad”, of de ideale gemeenschap. Het gebouw werd gerestaureerd en kreeg een nieuwe bestemming. Hierdoor is het sinds 2016 een bedrijvencentrum voor innovatieve start-ups, een modelstad voor creativiteit van een toekomstige technologie die zich kenmerkt door vrij verkeer van informatie.
7 Maison Folie
Het Maison Folie maakt deel uit van manège.mons en werkt op basis van een open blik op activiteiten binnen kunst, cultuur en gemeenschapsvorming.

De constant veranderende ruimtes en hun schijnbaar onafgewerkte ontwerp, in combinatie met de artistieke en culturele programmatie, zorgen ervoor dat het Maison Folie een plek is die buiten de normen valt. Daarnaast is het ook een laboratorium, een plek voor multidisciplinaire culturele en artistieke experimenten, waar nieuwe verhoudingen tussen kunst en gemeenschap ontdekt worden. Bovendien komt het publiek niet alleen kijken naar voorstellingen of tentoonstellingen. Bezoekers kunnen zelf deelnemen aan een creatief proces en aan artistieke momenten die niet aan het standaardformaat beantwoorden.
8 Mons Memorial Museum
Ontdek een unieke historische plaats!

Museum, reflectieplek, ruimte om zaken in vraag te stellen, … Allemaal benamingen die het Mons Memorial Museum definiëren!

Dit nieuwe museale ruimte nodigt mensen van alle leeftijden uit om stil te staan bij de talloze, complexe realiteiten van de oorlogsfenomenen. Tijdens een grote, permanente tentoonstelling wordt het publiek geconfronteerd met het unieke karakter van Mons alsook met internationale evenementen rond de twee wereldoorlogen en rond de periodes ervoor en erna.

Het verhaal van mannen en vrouwen die getuigen waren van de gebeurtenissen, dompelt de bezoeker onder in het dagelijkse leven van de soldaten en de burgers tijdens de oorlog. Hun getuigenissen vormen de leidraad van het bezoek en vertellen een verhaal bij de getoonde voorwerpen. Deze brieven, notitieboekjes en interviews geven een beeld van de gebeurtenissen die aan bod komen in het Mons Memorial Museum.

De tentoongestelde objecten, geselecteerd uit de 5 000 objecten die de collecties van de militaire geschiedenis van de stad Mons tellen, zetten aan tot een fundamentele reflectie over de verhoudingen tussen de burgers en de militairen. Deze reflectie ontstaat tijdens het parcours dat je als bezoeker aflegt, gaande van de middeleeuwen, via het Ancien Regime tot aan de twee wereldoorlogen. Ook in de tijdelijke tentoonstellingsruimte is er plaats voor reflectie. Hier krijgt de bezoeker regelmatig de kans om een militaire gebeurtenis uit de geschiedenis in detail te ontdekken.
MMM-benjaminF. (4).JPG MMM-benjaminF. (14).JPG MMM-benjaminF. (7).JPG
9 Designcenter
Een eigen bedrijf oprichten of ontwikkelen: een droom voor sommigen, een keuze voor anderen! Toch is het niet zo eenvoudig om een idee om te zetten in de praktijk. Daarom biedt het Designcenter, een agentschap van Progress, sinds 2005 tips en begeleiding voor de verschillende stappen van het opstart- en ontwikkelingsproces van een bedrijf.

Het Designcenter is een professioneel team dat u begeleidt op basis van creatieve methodes die de slaagkansen van uw project kunnen vergroten.
10 Voormalige Slachthuizen
Een erfgoedplek voor de huidige kunst.

De voormalige Slachthuizen zijn sinds 2006 toegankelijk voor het publiek. Er worden bijeenkomsten en tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd, vooral gewijd aan hedendaagse plastische ontwerpen.

De grand Halle, het hoofdgebouw, is een ruimte van 70 meter lang op 10 meter breed op één verdieping. De twee andere delen, de stal (étable) en de koelruimte (frigo) bieden respectievelijk onderdak aan de vzw World Craft Council Belgique Francophone, gewijd aan toegepaste kunsten, en aan de vzw Transcultures, die digitale ontwikkeling en geluidskunst onderzoekt.
Copyright Gregory Mathelot - _DSC2049 - 003.jpg Copyright Gregory Mathelot - _DSC2082 - 004.jpg Copyright Gregory Mathelot - _DSC2117 - 005.jpg Copyright Gregory Mathelot - _DSC2764 - 006.jpg Copyright Gregory Mathelot - _DSC2841 - 001.jpg Copyright Gregory Mathelot - _DSC2867 - 002.jpg
11 Museum François Duesberg
Copyright Gregory Mathelot - _DSC3164 - 004.jpg
12 Artotheek
De kapel van het Ursulinenklooster is een bewaarplaats zijn van het communale erfgoed van Mons en dienst doen als schrijn voor de werken en de activiteiten die eromheen georganiseerd worden.

De Artothèque staat centraal binnen de museumgroep en is tegelijk een centrum voor bewaring, onderzoek, restauratie en studie van erfgoed waar alle communale collecties verzameld worden. Het volledige erfgoed van Mons onder één dak!
De Artothèque is naast deze missie voor behoud ook een grote rol spelen bij de promotie van het erfgoed van Mons enerzijds door het virtueel toegankelijk te maken via de virtuele Artothèque, en anderzijds door de ‘verborgen’ taken binnen musea naar voor te brengen.
13 Muséum Régional des Sciences Naturelles (Regionaal Museum voor Natuurwetenschappen)
Het Regionaal Museum voor Natuurwetenschappen vormt vandaag een didactisch museum waar kleuter-, lager en middelbaar onderwijs terecht kan voor een interessante voorstelling van natuurwetenschappen en natuur.
Copyright Gregory Mathelot - _DSC3290 - 006.jpg Copyright Gregory Mathelot - _DSC3286 - 005.jpg Copyright Gregory Mathelot - _DSC3281 - 004.jpg Copyright Gregory Mathelot - _DSC3269 - 003.jpg Copyright Gregory Mathelot - _DSC3243 - 002.jpg Copyright Gregory Mathelot - _DSC3238 - 001.jpg
14 Museum van de Doudou
16 Belfort
Het belfort, erkend als Unesco-erfgoed, is het enige barokke belfort in België.
Beffroi3-Copyright Gregory Mathelot.jpg Panorama1-Copyright Gregory Mathelot.jpg Beffroi1-Copyright Gregory Mathelot.jpg Beffroi2-Copyright visitMons - Gregory Mathelot - .jpg
81 meters hoogteverschil
 • Starthoogte : 58 m
 • Aankomsthoogte : 58 m
 • Maximale hoogte : 64 m
 • Minimale hoogte : 33 m
 • Totaal positief hoogteverschil : 81 m
 • Totaal negatief hoogteverschil : -81 m
 • Maximaal positief hoogteverschil : 21 m
 • Maximaal negatief hoogteverschil : -16 m