ligne98ok.jpg

Mons, Groene aders

in Mons
27.6 km
Per fiets
3h
Gemiddeld
 • Ga naar het MAC's via de oude spoorlijn, die nu een groene ader is geworden te midden van de vroegere mijnsites.

  Rij van de Grote Markt richting buitenwijken die rond de duizendjarige stad liggen. Per tweewieler gaat het richting het hart van de Borinage. En de oude spoorwegen waarlangs vroeger de steenkool werd vervoerd zijn intussen een ideale uitlaatklep geworden te midden van dit verstedelijkte landschap dat getekend is door haar industriële verleden. Vanaf Cuesmes rijden we langs lijn...
  Ga naar het MAC's via de oude spoorlijn, die nu een groene ader is geworden te midden van de vroegere mijnsites.

  Rij van de Grote Markt richting buitenwijken die rond de duizendjarige stad liggen. Per tweewieler gaat het richting het hart van de Borinage. En de oude spoorwegen waarlangs vroeger de steenkool werd vervoerd zijn intussen een ideale uitlaatklep geworden te midden van dit verstedelijkte landschap dat getekend is door haar industriële verleden. Vanaf Cuesmes rijden we langs lijn 98 tot Flénu, waar zich een wissel bevond richting Quiévrain. We rijden voorbij het station van Pâturages, waar in 1878 een jonge man is afgestapt. Vincent Van Gogh zal bijna 2 jaar in de Borinage blijven, om z'n roeping als kunstenaar te vinden ... We rijden verder langs deze lijn waar het in die tijd, te midden van hels lawaai en rook, een continu heen-en-weer-gerij van treinen was geladen met steenkool uit de mijnsites. Intussen zijn we eindelijk in de Grand-Hornu aangekomen, een bevoorrecht getuige van de Industriële Revolutie: een uitzonderlijk kader, dat UNESCO-werelderfgoed is en dat onderdak biedt aan het MAC's, het ‘Musée des Arts Contemporains’ en het CID, het ‘Centre d'innovation et de Design’, een van de belangrijkste centra voor artistiek ontwerp in België.
 • Hoogteverschil
  210.32 m
 • Documentatie
  Met GPX / KML-bestanden kunt u de route van uw wandeling naar uw GPS exporteren (of ander navigatieprogramma)
Bezienswaardigheid
1 De terril van de Mont de l’Héribu
De terril van de Mont de l’Héribu staan symbool voor de mijnlandschappen in de Borinage en zijn met hun zeldzame biodiversiteit lang niet meer de schrale heuvels van weleer. Die van Héribu is intussen een heuvel geworden die in het groene licht baadt. De krekel en de koninginnenpage (zie foto) gedijen uiterst goed op die in zwart gehulde en uitstekend georiënteerde hellingen.
2 Lijn 98
De groene weg loopt voorbij Colfontaine, richting Dour en wordt onderbroken te Quiévrain.
3 Het vroegere station van Pâturages
Het station ligt langs de RAVeL en heeft enkele weken lang onderdak geboden aan Vincent Van Gogh, vooraleer hij zich in Wasmes heeft gevestigd.
_DSC7895-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg
4 Het MAC'S
Dit pronkstuk van het erfgoed is ondergebracht op de site van de Grand-Hornu, een voormalige mijnsite die intussen UNESCOwerelderfgoed is.
_DSC8236-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg
5 Lijn 98c
Schitterende RAVeL, waar iets voorbij de Grand-Hornu, kunstwerken te zien zijn van "Blanc Murmure" om "Tomber Volontiers dans le Panneau" (Er vrijwillig in trappen), project dat laureaat was tijdens Mons 2015
_DSC1631-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg
6 Het Huis Van Gogh
Korte omweg om het huis in Cuesmes te gaan bezoeken waar Vincent Van Gogh nog heeft geleefd.
maison Van Gogh Cuesmes Ext+®rieur 1 -® Ville de Mons HD.JPG
210 meters hoogteverschil
 • Starthoogte : 58 m
 • Aankomsthoogte : 57 m
 • Maximale hoogte : 77 m
 • Minimale hoogte : 24 m
 • Totaal positief hoogteverschil : 210 m
 • Totaal negatief hoogteverschil : -211 m
 • Maximaal positief hoogteverschil : 27 m
 • Maximaal negatief hoogteverschil : -42 m