DSCF0561-.jpg

Jurbise - Het mooie Platteland

Per fiets in Jurbise
17.6 km
Per fiets
1h 50min
Makkelijk
 • Jurbise ligt op enkele kilometer ten noorden van Mons en is één en al charme met het kasteel van Moustier, startplaats van deze tocht.

  Vanaf het gemeentehuis slingert de tocht door velden met her en der langs het traject, dat tot aan het middeleeuwse kasteel van Egmont loopt, verschillende kapelletjes. Op die funderingen heeft een kloostergemeenschap er, ietwat afgezonderd van de rest van de wereld, een priorij gebouwd. Langs die verkavelingswegen heerst dan ook absolute rust en kalmte. In...
  Jurbise ligt op enkele kilometer ten noorden van Mons en is één en al charme met het kasteel van Moustier, startplaats van deze tocht.

  Vanaf het gemeentehuis slingert de tocht door velden met her en der langs het traject, dat tot aan het middeleeuwse kasteel van Egmont loopt, verschillende kapelletjes. Op die funderingen heeft een kloostergemeenschap er, ietwat afgezonderd van de rest van de wereld, een priorij gebouwd. Langs die verkavelingswegen heerst dan ook absolute rust en kalmte. In alle stilte rijden we via asfaltwegen richting Herchies. Daar staat een trotse spijkerboom, een erfenis van volksgeloof die er in de jaren vijftig is aangeplant en een waardige opvolger van de verdwenen eik die er meer dan 4 eeuwen heeft gestaan. Even voorbij het dorp rijden we door het platteland: in de vredige gehuchten Gernante en Petite Vacresse kunnen de inwoners er ongetwijfeld genieten van een mooie levenskwaliteit. Te Erbisoeul laten we de weg die naar de golf van Jurbise loopt rechts liggen. Dit golfterrein is een van de oudste van België en indertijd ontworpen door de Britse tuinarchitect Simpson. Daarna gaat het terug richting Jurbise, via goed bewaarde maar toch zo bucolische plattelandswegen.
Bezienswaardigheid
1 Gemeentehuis van Jurbise
_DSC2244-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg
2 Chêne à Clous (Spijkereik)
Deze eik, ook wel gekend als “El Quêne à Clous” bezit buitengewone krachten voor huidaandoeningen. De patiënt bevestigt een doekje aan de boom waarmee hij of zij op zijn/haar wonde heeft gewreven. De huidige eik werd geplant in 1950; de vorige was waarschijnlijk meer dan 4 eeuwen oud.
_DSC2215-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg _DSC2215-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg
3 Royal Golf Club du Hainaut
Copyright Gregory Mathelot - _DSC8469 - 001.jpg
75 meters hoogteverschil
 • Starthoogte : 75 m
 • Aankomsthoogte : 75 m
 • Maximale hoogte : 85 m
 • Minimale hoogte : 64 m
 • Totaal positief hoogteverschil : 75 m
 • Totaal negatief hoogteverschil : -75 m
 • Maximaal positief hoogteverschil : 7 m
 • Maximaal negatief hoogteverschil : -10 m