Zie foto's (5)

Een kilometer vol cultuur

Architectuur ,  Cultureel in Mons
1.6 km
Te voet
1h
Makkelijk
 • De hedendaagse architectuur is één van de voornaamste thema's binnen het project Mons 2015 en krijgt dan ook een centrale plaats toegewezen. De integratie van architectuur in een stad met een aanzienlijke hoeveelheid erfgoed vormt een uitdaging die elke dag opnieuw aangegaan moet worden. Ontdek de culturele kilometer!

 • De culturele kilometer vormt het speerpunt van het culturele jaar 2015 en wordt ondersteund door tal van architecten, die overtuigd zijn de gebouwen van gisteren en het toekomstige gebruik ervan samen te brengen. Rond het theatergebouw Le Manège zullen het hoofdkantoor van de Fondation Mons 2015, Arsonic (centrum voor aanstormend muzikaal talent, concerten en opnames), alsook een honderdtal luxueuze appartementen opgetrokken worden. La Maison Folie ligt slechts een steenworp verwijderd en...
  De culturele kilometer vormt het speerpunt van het culturele jaar 2015 en wordt ondersteund door tal van architecten, die overtuigd zijn de gebouwen van gisteren en het toekomstige gebruik ervan samen te brengen. Rond het theatergebouw Le Manège zullen het hoofdkantoor van de Fondation Mons 2015, Arsonic (centrum voor aanstormend muzikaal talent, concerten en opnames), alsook een honderdtal luxueuze appartementen opgetrokken worden. La Maison Folie ligt slechts een steenworp verwijderd en neemt ook deel aan deze nieuwe dynamiek.
 • Hoogteverschil
  22.29 m
 • Documentatie
  Met GPX / KML-bestanden kunt u de route van uw wandeling naar uw GPS exporteren (of ander navigatieprogramma)
Bezienswaardigheid
1
U bevindt zich op de Grote Markt en staat tegenover het Stadhuis. Ga naar rechts en begeef u naar de rue de Nimy die voor u ligt.
In het begin van de rue de Nimy vindt u aan de linkerkant, in het nummer 7, het Koninklijk Conservatorium van Mons. Deze kunsthogeschool van de Franse Gemeenschap leidt kunstenaars, vertolkers en ontwerpers op binnen twee domeinen: het domein van de muziek en dat van het theater en de kunst van het woord.
Aan uw rechterkant, op het nummer 12, bevindt zich het Plaza Art. Dat is een wijkbioscoop die gesubsidieerde films vertoont die toegankelijk zijn voor een groot publiek. Dit zijn voornamelijk recente Europese producties in de originele ondertitelde versie. Elk jaar organiseert Plaza Art een dertigtal avant-premières en een zestigtal nationale premières.
Wandel enkele meters verder en aan de rechterkant ziet u de Sint-Elisabethkerk. Het is de laatste parochie die opgericht werd in Mons, na de oorspronkelijke Saint-Germain-parochie in de 16de eeuw. De kerk werd gewijd in 1588 en is opgetrokken in Henegouwse gotiek-stijl. De plannen van het schip en het koor van de huidige kerk, die heropgebouwd werd na de brand van 1714, zijn van de hand van Claude de Bettignies, een architect uit Mons. De klokkentoren, die uitsteekt boven het gebouw, werd opgetrokken in 1719-1720.
In nummer 35 van de rue de Nimy bevindt zich het Justitiepaleis. Daartegenover bevindt zich het parket, waarvan een deel van de gevel een voormalig refugehuis is, dat dateert uit de 18de eeuw, en het andere deel opgetrokken is in een hedendaagse architectuur.

Ga verder in de rue de Nimy tot nummer 76, waar zich het Mundaneum bevindt (de heropening is voorzien voor juni 2015), een archiefcentrum van de Franse Gemeenschap en een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen die openbaar toegankelijk is sinds 1998.
Op de hoek neemt u de rue des Tuileries, die u helemaal ten einde wandelt tot de rue des Passages. Daar vindt u in nummer 1 het theatergebouw Le Manège.
Het theatergebouw “Le Manège” moest zijn intrek nemen in een relatief kleine voormalige manege, die dateert uit het begin van de 20ste eeuw, en is een opvallende constructie uit glas en beton geworden. Het architectenbureau Pierre Hebbelinck is erin geslaagd deze ruimtelijke beperking weg te werken door een vrije zaal met bijna 600 zitplaatsen perfect te integreren in het oude gebouw.

Na de samenvoeging van verschillende culturele instellingen uit Mons in april 2002 tracht deze theaterzaal het kloppende culturele hart van de stad te zijn aan de hand van een hoogstaand, gevarieerd en gedurfd programma, dat gebaseerd is op het principe van een algemene toegankelijkheid tot cultuur aan een betaalbare prijs.

Een paar meter verderop in de rue des Trois Boudins ziet u aan uw linkerkant de binnenplaats die rechtstreeks toegang biedt tot het hoofdkantoor van de Fondation Mons 2015.

Théâtre Le Manège-salle.jpg Théâtre Le Manège-intérieur.jpg LeManège-rue-des-3boudins.jpg LeManège-Extérieur-parking.jpg
2 Mons 2015 Foundation
Het gebouw van de voormalige Academie voor Schone Kunsten, dat toegankelijk is via de rue de Nimy nummer 106 en via de binnenplaats achteraan langs de rue des Trois Boudins, wordt het zenuwcentrum van Mons 2015 en speelt een symbolische rol in de ontvangst van het publiek, de kunstenaars en de pers. Dit historische gebouw dient nu de moderne architectuur in Mons te weerspiegelen, nadat de Academie voor Schone Kunsten er lange tijd ondergebracht werd. Het culturele belang van het gebouw is zo steeds mee geëvolueerd met de stad.

Wandel de rue des Trois Boudins volledig ten einde en sla linksaf.
Op het einde van de rue des Arbalestriers ziet u een paar meter verderop het gebouw Arsonic op nummer 138 van de rue de Nimy.
Maquette106-cour.jpg Salon106.jpg Intérieur106.jpg Extérieur-bâtiment106.jpg
3
Op de hoek van de rue de Nimy en de rue des Trois Boudins bevindt zich een ruimte die uniek is in Wallonië, een plaats waar muziek gedroomd en geproduceerd wordt en die ook wel eens de mysterieuze bijnaam “La Maison de l’Écoute” krijgt. Deze locatie, waar vroeger eerst de cavalerie en vervolgens de brandweer ondergebracht waren, voorziet Mons tegenwoordig van een productie-, promotie- en concertcentrum voor zowel akoestische als versterkte hedendaagse muziek, als het ware nog onontgonnen... met zelfs een “kapel van de rust”. De architecten Holoffe & Vermeersch hebben er in nauwe samenwerking met geluidsdeskundige Eckhard Kahle een origineel idee ontwikkeld van Jean-Paul Dessy, cellist, componist, hoofd en artistiek bestuurder van Musiques Nouvelles, ensemble van manège.mons.

Ga vervolgens opnieuw naar de rue des Arbalestriers, u gaat voorbij het project I love Mons aan uw rechterkant.
Arsonic-grand gradin-visuel.jpg Arsonic-rue de Nimy.jpg
4 Woningen “I love Mons”
Het immobiliënproject “I LOVE MONS” omvat 106 kwaliteitsvolle appartementen in twee ultramoderne gebouwen met winkels en diensten op het gelijkvloers, alsook 150 ondergrondse parkeerplaatsen en twee pleinen. Dit alles in de buurt van de tour Valenciennoise, een restant van de gemeentelijke vesting van Mons. Kortom, het hippe “Mons” naast het middeleeuwse...

Ga verder langs de kleine binnenring en wandel vervolgens verder naar nummer 8 in de rue des Arbalestriers.

U bent aangekomen aan La Maison Folie.
5
Wat eens een lagere school was en daarna een culturele plek (de lokale televisie vond er een tijdje onderdak) is nu een theaterzaal die ontworpen werd door het architectenbureau Matador. Het Maison Folie wou zo dicht mogelijk bij de bewoners staan, met hedendaagse en innoverende creaties. Een plek die gewijd is aan wat men elders niet durft doen! Ze wordt gedefinieerd als een plek die zowel op het vlak van ruimtes, die voortdurend veranderen, als op het vlak van de artistieke en culturele voorstellen buitengewoon is, maar het is ook een laboratorium, een plek voor multidisciplinaire culturele en artistieke experimenten waar nieuwe verhoudingen tussen kunst en maatschappij bedacht worden. Zo komt de toeschouwer er niet alleen voorstellingen of tentoonstellingen bekijken, hij wordt ook uitgenodigd deel te nemen aan het proces van het creëren en aan artistieke momenten die buiten het klassieke format vallen. De activiteiten van La Maison Folie zijn multidisciplinair: podiumkunsten, plastische kunsten, digitale kunsten, literatuur, poëzie, architectuur...

Stap verder tot aan de rue des Droits de l’Homme op uw linkerkant en ga naar nummer 4. U bent aangekomen bij de Manège de Sury.
Maison Folie-intérieur entrée.jpg Maison Folie-intérieur-étage.jpg Maison Folie-intérieur spots.jpg Maison Folie-escaliers.jpg
6
Tegenover het Gerechtshof met hedendaagse architectuur liggen de Manège de Sury (1850) en het provinciegebouw Damoiseaux, die door IDEA omgebouwd werden tot hallen, onthaalinfrastructuren en bureauruimtes voor jonge bedrijven, met het idee de economische activiteit opnieuw te integreren in het stadscentrum. KMO's en bedrijven die actief zijn in de creatieve en culturele sectoren worden er verwacht. In 2015 wordt er op die plaats een tijdelijke tentoonstelling gehouden in het teken van het cultuurjaar van Mons, “Atopolis”, die een blik van de kunstenaars op migratie biedt. Om terug te keren naar de Grote Markt stapt u de rue des Droits de l'Homme af en gaat u naar links. Ga nu verder tot aan het gebouw van de RTBF, aan de Esplanade Anne-Charlotte de Lorraine. Voor de RTBF slaat u rechtsaf, de rue du Gouvernement in. Ga verder rechtdoor en passeer langs het Provinciaal Paleis dat dateert uit de jaren 1950. Recht voor u komt u in de rue de la Raquette. Draai vervolgens naar rechts en neem de eerste straat links, de rue du Miroir. Loop deze straat uit... u bent terug op de Grote Markt.
22 meters hoogteverschil
 • Starthoogte : 43 m
 • Aankomsthoogte : 58 m
 • Maximale hoogte : 58 m
 • Minimale hoogte : 39 m
 • Totaal positief hoogteverschil : 22 m
 • Totaal negatief hoogteverschil : -8 m
 • Maximaal positief hoogteverschil : 14 m
 • Maximaal negatief hoogteverschil : -5 m