Zie foto's (3)

Colfontaine, le joli bois

Gastronomisch ,  Te voet in Colfontaine
6.6 km
Te voet
2h 30min
Gemiddeld
 • Deze heerlijke tocht laat u kennismaken met het bos van Colfontaine: de brede beukenlanen zijn prachtig!

  De weg loopt meteen langs het grote bos: we gaan er binnen via de GR die slingert tussen de beuken die op deze oude mijngrond werden aangeplant. Links zien we nog een oude slakkenberg die nu door de uitbundige natuur wordt ingenomen. Aan de voet voorkomt een gloednieuwe dijk grote overstromingen in de vallei tijdens zware regenval. Nog een helling en we staan op de grote laan. Het icht...
  Deze heerlijke tocht laat u kennismaken met het bos van Colfontaine: de brede beukenlanen zijn prachtig!

  De weg loopt meteen langs het grote bos: we gaan er binnen via de GR die slingert tussen de beuken die op deze oude mijngrond werden aangeplant. Links zien we nog een oude slakkenberg die nu door de uitbundige natuur wordt ingenomen. Aan de voet voorkomt een gloednieuwe dijk grote overstromingen in de vallei tijdens zware regenval. Nog een helling en we staan op de grote laan. Het icht dringt door het gebladerte heen: wat een majestueuze aanblik! Maar deze rust mag ons niet doen vergeten waarvoor dit bos in de 19de eeuw werd gebruikt. In 1842 besliste Henri Degorge, de stichter van de mijnsite in Le Grand Hornu met de hulp van landschapsarchitect Séquenard om er brede lanen aan te leggen om zo het bos te kunnen gebruiken. Wie had tijdens een wandeling hier kunnen vermoeden dat dit bos door de mens werd aangelegd?
 • Hoogteverschil
  219.07 m
 • Documentatie
  Met GPX / KML-bestanden kunt u de route van uw wandeling naar uw GPS exporteren (of ander navigatieprogramma)
Bezienswaardigheid
1 Boulangerie au Pagnon
Alvorens u de wegen van het bos van Colfontaine doorkruist, kunt u gerust de bakkerij eens binnenlopen om er een echte pagnon borain te kopen. Dit gebak is beter bekend als de “Tarte du Mineur” en heeft de smeuïgheid van suikertaart en -brood. Deze lekkernij is geschikt voor elk moment, bijvoorbeeld tijdens uw picknick !
Open elke dag van 7u tot 14u en op maandag, donderdag en vrijdag van 7u tot 16u.
Rue du Roi Albert, 8
7340 Wasmes
Tél. +32(0)65/67.70.24
2 Toren “du Lait Buré”
Wat een vreemde constructie is die “tour du Lait Buré”! Deze is gelegen aan de rand van het bos van Colfontaine en was aan het begin van de 20ste eeuw al een zeer gegeerde plaats. In dit cafeetje kwamen de mijnwerkers na een lastige werkdag op zoek naar wat troost en ontspanning met een kom karnemelk. Het gebouw is weinig veranderd: het blijft een kleine plek maar het onthaal is er buitengewoon warm. Om van een heerlijk drankje te genieten na deze tocht.
Dagelijks geopend van 10 tot 20 uur behalve op dinsdag.
Rue Belle Maison, 1
7340 Colfontaine
Tel. +32(0)65/75.66.50.
219 meters hoogteverschil
 • Starthoogte : 121 m
 • Aankomsthoogte : 117 m
 • Maximale hoogte : 157 m
 • Minimale hoogte : 82 m
 • Totaal positief hoogteverschil : 219 m
 • Totaal negatief hoogteverschil : -223 m
 • Maximaal positief hoogteverschil : 22 m
 • Maximaal negatief hoogteverschil : -23 m