DSCF0561-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg

Circuit Jurbise

Per fiets ,  Te voet in Jurbise
21.5 km
Te voet
3h 30min
Gemiddeld
21.5 km
Per fiets
2h
Gemiddeld
 • Laat u overtuigen door de charme van Jurbise en haar omliggende dorpjes. Haar erfgoed leent zich perfect om met de fiets of te voet te verkennen. Kastelen, kapelletjes en schitterend onderhouden boerderijen, maar ook verrassende plaatsen zoals de oude Locquet-fontein of de Spijkereik van Herchies!
 • Hoogteverschil
  82.44 m
 • Documentatie
  Met GPX / KML-bestanden kunt u de route van uw wandeling naar uw GPS exporteren (of ander navigatieprogramma)
Bezienswaardigheid
1 Kerkplein van de Saint-Eloi-kerk
We starten onze tocht aan het kerkplein van de Saint-Eloi-kerk, waar u uw auto kunt achterlaten. Deze kerk in Toscaanse stijl werd opgetrokken uit bakstenen op stenen fundamenten. Dit pareltje is gebouwd in 1774. Het slot van de inkom dateert uit 1777.
_DSC2292-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg _DSC2299-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg Etape1_Jurbise.jpg
2 Kasteel van Moustier of Hambye
Léon Abrassart du Belloy liet dit kasteel in 1901 bouwen. Initieel stond op het terrein enkel een gebouwtje dat diende voor de landbouw. Dit werd een oranjerie en een klein huisje werd omgevormd tot de conciërgewoning. Nadien kwam het kasteel in handen van de familie Hambye uit Mons, die het in 1973 verkocht aan de gemeente Jurbise. Sinds 1977 biedt het terrein van 6 ha onderdak aan het stadhuis en aan grote bijgebouwen waar evenementen en tentoonstellingen worden georganiseerd. In het park bevindt zich een speeltuin, al is het kasteel zelf niet open voor publiek.
_DSC2235-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg _DSC2244-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg Etape2_Jurbise.jpg
3 De kapel van Saint-Barthélémy in Erbaut
Saint-Barthélémy in Erbaut, een echte traditie! Er zijn twee kapelletjes aan hem gewijd en sinds 1853 is er een jaarlijkse processie in het dorp. Initieel diende de processie alleen voor paarden, maar vandaag vormt het een dag waarop ook de aanspanningen gezegend worden. De processie passeert in de buurt van een opvallende kastanjeboom in de Rue du Centenaire, dicht bij een gevelkapel uit 1766. Een andere kapel uit 1948, aan de andere kant van de weg en ook ter ere van Saint-Barthélémy, vormt een belangrijk onderdeel van de processie.
_DSC2231-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg Etape3_Jurbise.jpg
4 De tumulus van Erbaut
Het vormt sinds jaar en dag een gespreksonderwerp dat regelmatig aan bod komt. Wat is de tumulus van Erbaut nu echt? Een gallo-romeinse tumulus, graf van een Gallische chef op een megalithisch monument, middeleeuwse tunnel tussen de heuvel en het kasteel van Herchies, middeleeuwse aardkluit... Hypotheses genoeg die al meer dan een eeuw voorwerp van discussie vormen!
Etape4_Jurbise.jpg
5 Le Chêne à Clous (Spijkereik)
De eikenboom van Sint-Antonius of de “Chêne Saint-Antoine”, ook wel “El Quêne à claus” voor de plaatselijke bevolking. Aan de rand van Herchies, op de grens met Erbaut, staat midden in de velden deze spijkereik met buitengewone krachten. Mensen hangen doekjes aan de schors of een “loque”, een doek waarmee ze hun wonde hebben ingewreven. De boom is sinds 1985 een beschermd Waals monument. Het gaat om een van de laatste bomen die volgens sommigen buitengewone krachten kent om steenpuisten, puistjes, wratten enz. te genezen en bij uitbreiding alle huidziektes.
_DSC2215-VisitMons-GrégoryMathelot.jpg Etape5_Jurbise.jpg
6 De primitieve burcht van Egmont in Herchies
Kanunnik Edmond Puissant liet in de 19de eeuw een restauratie uitvoeren aan het kasteel van Egmont in Herchies. Dankzij deze restauratie is het kasteel vandaag nog intact. Dit oude kasteel dient vandaag als priorij Marie-Médiatrice en huisvest een twintigtal monniken. Men kan er overnachten om samen met de bewoners deel te nemen aan “stilte en gebed” en ook kan u de winkel van de monniken bezoeken, met confituur en kleine ambachten of gewoon rondwandelen in het park om de oude grachten van het kasteel te bewonderen.
Etape6_Jurbise.jpg
7 L'Arbre de la Liberté (Vrijheidsboom)
In de jaren na de Franse revolutie plantte men vrijheidsbomen ter ere van de nieuwe tijden die zouden aanbreken. In Herchies ging het om een vrijheidsplataan, die in 1793 aan de rand van de Grand-Place werd geplant. In 1963 was hij hol geworden en moest hij gekapt worden omdat hij dreigde om te vallen. Sinds 1974 is hij vervangen door een nieuwe boom midden op de markt.
Etape7_Jurbise.jpg
8 De boerderij van Saint-Moulin
Deze boerderij, die ook wel de boerderij van de Agasse genoemd wordt, is een van de meest typische vierkantshoeves van de streek. Ze bestaat uit wit gekalkte muren en is een van de oudste gebouwen. Zo werd ze al begin 17de eeuw vernoemd. Vroeger zou ze “Cense de Locre” (boerderij van Locre) geheten hebben, een naam die vanaf 1561 opduikt. Haar schitterende uitstraling maakt het zeker het bezoeken waard.
Etape8_Jurbise.jpg
9 De boerderij van la Tourette of Gervoise
Van alle boerderijen van Jurbise, is die van la Tourette zonder twijfel een van de meest elegante. Op 17 april 1753 verkocht Benoit Emmanuel de Beyne de hoeve van la Tourette, die toen 18 bunders aarde bevatte (oude meeteenheid die in Vlaanderen gebruikt werd), aan Philippe Antoine Gauquier, een boer uit Wodecq. Een van zijn dochters huwde Benoni Gervoise, die meer dan 40 jaar “maïeur” (burgemeester) was en tijdens deze periode drie regimes diende (Frankrijk, Nederland en België). De boerderij werd naar hem vernoemd en is vandaag opgedeeld in meerdere woningen.
Etape10_Jurbise.jpg
10 Kasteel van de bron van Erbisoeul
Als we het over Jules Destrée hebben, kunnen we niet om zijn brief heen die hij in 1912 naar koning Albert I stuurde. Deze brief vormde een van de basisteksten voor het Waalse zelfbewustzijn. De politicus beschrijft in de brief jeugdherinneringen en vakanties bij zijn oom en tante in het kasteel van de bron van Erbisoeul. De woning is nog steeds zichtbaar dankzij het pad van de priesters en vormt een belangrijk onderdeel van het leven van Destrée, een symbolisch figuur in het Waalse zelfbewustzijn.
Cha¦éteau de la source2.jpg Cha¦éteau de la source1.jpg
11 De boerderij van Cambin of Criquelion, de oudste
Deze grote boerderij met witte muren staat afgelegen in de velden en is omgeven door een afsluitingsmuur. Hij dateert vermoedelijk uit de 16de eeuw, zoals het embleem uit 1579 boven de voetgangerspoort verraadt. De inkom met haar twee pilaren biedt toegang tot twee binnenkoeren. Het vormt een hoog en omvangrijk gebouw dat bij alle liefhebbers van oude stenen in de smaak valt. De lage bijgebouwen en een lange stal uit 1888 vormen een mooie afsluiting van het geheel.
Etape12_Jurbise.jpg
12 De Royal golfclub in Erbisoeul
De Royal golfclub werd in 1933 geopend en werd ontworpen door Tom Simpson, een van de bekendste Engelse architecten van zijn tijd. De club telt drie parcours en is een van de mooiste golfterreinen van ons land. Dit golfterrein is een ware oase van rust, gelegen in het hart van het Henegouwse dennengebied waar u elk seizoen kunt genieten van wisselende natuur en landschappen.
82 meters hoogteverschil
 • Starthoogte : 74 m
 • Aankomsthoogte : 73 m
 • Maximale hoogte : 90 m
 • Minimale hoogte : 63 m
 • Totaal positief hoogteverschil : 82 m
 • Totaal negatief hoogteverschil : -84 m
 • Maximaal positief hoogteverschil : 14 m
 • Maximaal negatief hoogteverschil : -9 m