La Petite Fille Colmant

Restaurant ,  Lokale keuken in Baudour

Saison-Colmant.jpg
La-Petite-Fille-Colmant.jpg
IMG_2685.jpeg
  • Een familieproject waarbij de mens centraal staat

    Colmant… Zegt die naam je iets? Brasserie Colmant, inderdaad! Van 1870 tot 1974 kon je in Baudour de brasserie van de familie Colmant terugvinden. Na het overlijden van Pierre Colmant, de laatste eigenaar en brouwer van de brasserie, sloot het etablissement in 1980 de deuren. Toch is de familie Colmant de brasserie nooit vergeten. Hélène, de kleindochter van Pierre, raakte gepassioneerd door de brouwerswereld en besloot de herinneringen van toen niet verloren te laten gaan. Ze wilde haar vader trots maken. Zodra ze dertig werd, stortte Hélène zich in het familieavontuur. Zelf had ze de brasserie en haar grootvader nooit gekend. Ze beschikte enkel over verhalen, familiale documenten en voorwerpen die ze in de kelder van haar ouders had terugvonden (geëmailleerde plaatjes, houten bierbakken). Na een aantal opruimbeurten en zwerftochten op het internet op zoek naar nog meer schatten (etiketten, glazen van Brasserie Colmant enz.), slaagde Hélène erin het erfgoed nieuw leven in te blazen. Ze gaf haar vader de voorwerpen die ze had gevonden en wekte zo diens interesse voor hun familiegeschiedenis. Ondertussen heeft Hélène zich echter een nieuw doel gesteld: Saison Colmant weer doen herleven, ter ere van haar vader. Een symbolisch gebaar, een droom die met behulp van een brouwer werkelijkheid wordt.

    “Vieille Saison Colmant”

    Dit bier was een van de meest emblematische producten van de brasserie. Het werd een luxebier genoemd en kreeg de benamingen “cuvée réservée” en “catégorie supérieure” toegedeeld. Vieille Saison Colmant was een kwaliteitsvolle drank die nog lang niet in de vergetelheid is geraakt. De term ‘saison’ verwijst naar een typisch Belgisch bier afkomstig uit de provincie Henegouwen. In die tijd waren er veel boerderijen in de regio en in de meeste werd ook bier gebrouwen (er was voldoende graan!). Seizoensarbeiders die in de zomer op het veld kwamen helpen, kregen van de boeren-brouwers ter verfrissing een dorstlessende en licht zure drank die ze in de winter zelf hadden gebrouwen. Dat was ook het geval bij Brasserie Colmant. En hoewel het industriële landschap van de regio ondertussen sterk is veranderd, zijn de saison-bieren nog steeds een begrip in Henegouwen.

    De “Saison Colmant, nouvelle génération”

    Le nouveau Colmant est arrivé, de eerste productie van Colmants kleindochter. Een tweede leven voor de Saison Colmant, mogelijk gemaakt dankzij een samenwerking met de Brasserie du Borinage. Deze speelde een cruciale rol bij de ontwikkeling van het brouwrecept en bij de opvolging van het brouwproces. Bovendien kon Hélène het brouwproces van op de eerste rij meemaken. Het gaf haar enorm veel zin om meer te weten te komen over de bierkunst en om het ook zelf te leren en onder de knie te krijgen. Ze besloot verschillende brouwopleidingen en proeverij-workshops te volgen en schreef zich zelfs in voor een opleiding tot zythologie aan het IFAPME. De kleindochter van Colmant wil het hier dan ook niet bij laten: deze nieuwe productie vormt allesbehalve het eindpunt van haar project, in die zin dat ze een waar ervarings- en uitwisselingscentrum wil creëren met proeverijen, animaties en opleidingen. Waar dit alles moet plaatsvinden? Aangezien het hoofdgebouw van de Colmant-brouwerij niet meer bestaat, kwam Hélène terecht in het Le Faitout-restaurant in Baudour. De jonge vrouw wilde absoluut in haar ouderlijk dorp blijven en zocht een plek die haar waardes deelde: focus op vakmanschap en op streekproducten. Bovendien ligt Le Faitout op slechts 50 meter van het oude hoofdgebouw van de Colmant-brouwerij. Het restaurant vormt de enige plek om de “Saison Colmant, nouvelle génération” te proeven (of mee te nemen). Al kunt u het bier ook bestellen via de website: www.lapetitefillecolmant.com.
  • Gesproken talen
    • Frans