Een eenvoudige en originele manier om nieuwe oorden te ontdekken, te voet of met de fiets! Met een van de langste riviergedeeltes in België (39 km bevaarbare waterwegen zonder sluis) is de site uitermate geschikt voor wandelingen.

Op zoek naar liften

Bij de start aan de jachthaven neem je RAVeL 1 Centre. Je wandelt langs Le Grand Large en gaat op zoek naar de vier hydraulische scheepsliften van het historische Canal du Centre (beschermd door Unesco). Deze liften zijn de enige ter wereld die nog op de originele manier werken. Het zijn prachtige overblijfselen van het industriële landschap van het einde van de 19e eeuw.
 
Laat je ook verrassen door de enorme kabellift van Strépy-Thieu. De ideale gelegenheid om een boottocht te maken! Trek een schipperspakje aan en trotseer het hoogteverschil van 73,15 meter! Mis tot slot zeker ook het hellend vlak van Ronquières niet. Dankzij de panoramische liften en de beglaasde voetgangersbruggen geniet je van een wondermooi uitzicht op de omgeving, kun je het vaarverkeer observeren en bij mooi weer misschien wel de Leeuw van Waterloo of het Atomium in Brussel spotten.

RAVeL, een route vol verrassingen

Neem deze route als je zin hebt in een wandeling in het groen, ver van het lawaai van de stad en de auto’s. Deze oude spoorwegen, jaagpaden en landweggetjes zijn enkel toegankelijk voor voetgangers, fietsers en ruiters. De paden zijn meestal vlak, waardoor je je gemakkelijk kunt voortbewegen en je ze voor tal van activiteiten kunt gebruiken. Trommel je familie op en haal die fietsen, steps, skateboards en kinderwagens boven! Laat je bij het verstrijken van de kilometers verrassen door fresco’s en sjabloonreproducties op de grond. Pauzeer bij de regenworm, een ludieke rustplek bevolkt door betonnen figuren die futuristische beroepen uitoefenen. Begroet de gele paarden, beeldhouwwerken die zijn gemaakt als eerbetoon aan de dieren die de mijnwerkers vroeger in de steenkoolmijnen begeleidden.
 
Ter hoogte van Quaregnon kom je lokale petanquespelers tegen en waan je je even in het zuiden van Frankrijk. Op weg naar La Malogne zijn het de oude kalkgroeves die een blik op het verleden werpen. Heb je tot slot al eens gehoord van de Beau Vélo de RAVeL? Elke zomer, van eind juni tot midden september, worden er elke zaterdag voor fietsers trajecten van zo’n 40 km uitgestippeld. De ideale manier om er samen een gezellige dag van te maken. Bij de aankomst kan je dankzij de gratis concerten je energieniveau weer op peil brengen! Mis zeker ook de presentatoren van Vivacité niet! Zij zijn bij elke etappe aanwezig.

Info

Je kunt fietsen huren bij de Capitainerie van Le Grand Large. De tarieven: € 5 - 2 u. / € 8 - 4 u. / € 10 - 24 u.

#WallonieTerredEau