Honnelle dankt zijn naam aan de twee rivieren die het dorp doorkruisen: de Grande Honnelle en de Petite Honnelle. De gemeente ligt verscholen in het hart van het Parc Naturel des Hauts-Pays en is 4500 hectare groot, waarvan 350 hectare bestaat uit bos en 3150 hectare uit bouwland. Het is dan ook geen verrassing dat Honnelle de groene long van de streek wordt genoemd. Je vindt er ongerepte, natuurlijke en pittoreske landschappen waarvan je zo een postkaart zou kunnen maken. Ontdek deze charmante regio en laat je leiden door de loop van het water...
 

De Grande Honnelle

Vroeger voedde de Grande Honnelle verschillende graanmolens en marmeren zaagmolens, die nu jammer genoeg allemaal verdwenen zijn. Vandaag vloeit de rivier langs de dorpen Roisin en Autreppe en doorkruist ze daarna Angre en het bos van Angre. In dat bos vind je de bekende Caillou-qui-Bique, een grote steen die door Satan op zijn rug zou zijn gedragen en daarna weer door hem zijn achtergelaten. Liefhebbers van wandelingen en verhalen, aarzel niet om deze plek een bezoekje te brengen!

De Petite Honnelle

De Petite Honnelle stroomt langs Rampemont richting Montignies-sur-Roc, Audregnies en Baisieux. De rivier slingert zich parallel aan de Grande Honnelle door het landschap, en vervoegt haar grote zus een honderdtal meter verderop. Het water van de Petite Honnelle wordt voornamelijk gebruikt door de Abbaye des Rocs voor het brouwen van bier. Het bier Blanche des Honnelles is overigens een eerbetoon aan de rivier waaraan het zijn bestaan te danken heeft!

Wandelingen die een omweg meer dan waard zijn

Wil je optimaal kunnen genieten van het landschap rond Honnelles? Kies dan voor een wandeling in de gezonde buitenlucht! Weet je niet waar te beginnen of ben je bang te verdwalen te midden van al die weggetjes? Volg dan een van de wandelingen die werden uitgestippeld door het Parc Naturel des Hauts-Pays. Als je kiest voor traject A van de Natura 2000-wandeling Honnelles-Quiévrain, wandel je door het bos van Audregnies en langs de Petite Honnelle. Wandeling C volgt de Grande Honnelle en brengt je in Roisin en het bos van Angre. Beide wandelingen hebben water als centraal thema.
 
Opmerking: voor meer informatie ben je welkom in het Maison du Parc in Onnezies, waar je tal van folders over de verschillende wandelingen terugvindt.

Langs de oevers hebben bovendien heel wat restaurants en bistro’s de deuren geopend. Neem een pauze en bewonder het landschap. Ontspan bij een lekkere maaltijd en geniet van het moment. Een lekker glaasje aan de oever van de rivier, daar zeg je toch geen neen tegen?

#WallonieTerredEau