Beeld je een plek in waar water, planten en vogels de belangrijkste elementen zijn. Een plek van 65 hectare met moerassen en vijvers (een oppervlakte gelijk aan 60 grote voetbalvelden), omgeven door wilgen en meidoornen en bevolkt door allerlei soorten dieren.

Een plek waar zowel de mens als de natuur hun stempel op hebben gedrukt

Oorspronkelijk stroomde de Hene door dit natuurgebied, langs de vochtige weilanden. De mens is er echter steenkool gaan winnen, waardoor de grond na de Tweede Wereldoorlog begon te verzakken. De weilanden liepen vol met water en werden steeds moeilijker te ontginnen. Na verloop van tijd vormden er zich dan ook moerassige bossen en rietvelden. De landbouwers trokken er weg en de natuur eiste haar plaats weer op. De fauna en flora namen er hun intrek, en in 1978 werd het natuurgebied van Les Marionvilles opgericht, dat zich uitstrekt over de gemeentes Saint-Ghislain en Quaregnon. Vandaag vormen deze moerassen het grootste vogelreservaat van België.
 

De ideale plek voor observaties

In het noordelijke deel van het reservaat vind je een tiental kleine, ondiepe waterplassen. De perfecte schuilplaats voor amfibieën en insecten. Libellen vind je er in overvloed. Houd je ogen goed open, want er leeft daar ook een erg zeldzame plantsoort: het blaasjeskruid, een vleesetende waterplant!

In het midden van het natuurgebied bevindt zich een waterplas van een tiental hectaren groot, een gevolg van de grondverzakking van deze oude mijnsite. Elk seizoen zijn er andere vogels actief! Tijdens de nestbouw zie je overal eenden rondscharrelen. In de lente is het dan weer de beurt aan de zwarte sternen en de dwergmeeuwen. In de herfst zie je vogels die door het slik waden.

Rietvelden met wilgen strekken zich uit langs de kanten van de waterplas. Tal van vogels voelen zich daar thuis, waaronder behoorlijk zeldzame soorten, zoals het blauwborstje en de stormmeeuw.

In het oosten van het natuurpark ligt een oude spoorlijn. Er werd een wandelpad aangelegd (3 km heen en terug) dat bezoekers toegang geeft tot twee observatoria aan de rand van de grote waterplas. Langs het pad groeien wilgen en meidoornen. Luister naar het gezang ... Herken jij de roep van de nachtegaal, het roodborstje, de mees, de zwarte merel en de grasmus? Al die kleine vogeltjes kunnen zich goed verstoppen, maar zullen je zeker plezieren met hun prachtige concerto’s! Met een beetje geluk, geduld en discretie zal je er vast een aantal kunnen spotten.

#WallonieTerredEau

Info

Aangelegde parking in Tertre, in de Rue Olivier Lhoir, tussen de Rue des Marionville en de spoorwegovergang (begin van de weg achteraan de parking aan de kant van de spoorweg).
Vrije toegang.
Geleide bezoeken mogelijk met de organisatie Natagora: www.natagora.be