Ga je graag wandelen maar denk je dat je alle mooie plekjes al hebt gezien? Dan vergis je je! In Hyon vind je een brug/waterval in een erg idyllisch kader. Je kunt mooie wandelingen maken langs de rivier en door de beboste omgeving, zeker nu de structuur van de brug onlangs werd gerenoveerd.

Een gerestaureerde maar ook goed bewaarde site

Voor ieders veiligheid moest de brug versterkt worden, maar tegelijkertijd moest ook de charme van weleer bewaard blijven. En dat is heel goed gelukt! De werken duurden anderhalf jaar, en in september 2018 konden de politici uit Bergen de gerestaureerde brug/waterval inhuldigen. Hier en daar werden enkele aanpassingen gedaan, zoals de installatie van twee wachthuisjes bij de brug, maar de oorspronkelijke materialen en vormen werden wel behouden. Nieuwe bomen (eiken, elzen en wilgen) zorgen voor een opfrissing van de site en informatieve borden onderrichten wandelaars die houden van een didactische wandeling en meer te weten willen komen over de geschiedenis van de site en de restauratiewerken.

Over de geschiedenis

De brug/waterval is gebouwd op de plek waar de Trouille en de Rivière de Nouvelles samenvloeien. In het begin, eind 12e eeuw, stond er een oude domaniale molen op de site, de Moulin-au-Bois. Beeld je in dat er een dijk stond op de plaats van de huidige straat, een grote visvijver op de plaats van het weiland en dat er drie molenraderen waren in plaats van één. Zo zag de site er vroeger uit. In 1823 werd de molen door de stad Bergen verkocht en na de Eerste Wereldoorlog werd hij omgevormd tot een leerlooierij. Het enige restant van de molen dat vandaag nog zichtbaar is, is een stuk van de muur langs de straat, net voor de brug. Toch blijft de waterval een van de meest symbolische plekken van Hyon.

#WallonieTerredEau