In de regio Grand Mons vind je heel wat mysterieuze en ongewone plekken. Dit is er één van, verdoken tussen bossen en velden, helemaal onderaan het dal. In een groene omgeving, omringd door vijvers en de ringmuur van de oude abdij van Saint-Denis, ligt de oude abdijmolen met zijn bijgebouwen en driedubbele waterval. Volgens de plannen stammen deze overblijfselen uit de Middeleeuwen. In de 18e eeuw werden de gebouwen van de molen en de schuur gerenoveerd met respect voor de oude structuur en geklasseerd als monumentaal erfgoed van België en het Waalse Gewest. Tijdens de oorlog beschikte een deel van het dorp dankzij deze molen over elektriciteit. De molen herbergt tegenwoordig ook een brasserie.

Een onverwachte transformatie

Pierre Deroux, liefhebber van theater en oude stenen, droomde er ooit van om de oude schuur van de site, gelegen naast zijn huis, om te bouwen tot een theaterzaal. In 1979 werd die droom plots realiteit toen Pierre Deroux de kans kreeg de oude gebouwen aan te kopen. Maar het moeilijkste moest nog komen. In 1997 gingen de werkzaamheden van start: de vergunningen van het Waalse Gewest, de zoektocht naar tribunes, de transformatie van de molen, de restauratie van de schuur enz. In oktober 2006 werden de werken afgerond en konden we eindelijk spreken van een succes: de oude schuur die op instorten stond, was omgetoverd tot een mooie theaterzaal met 89 plaatsen waar het goed vertoeven is. De eerste voorstellingen vonden plaats op 27 en 28 oktober van datzelfde jaar! Je vindt er niet alleen een zaal, een podium, een deels verwijderbare tribune, een balkon, een regie, goed uitgeruste loges en een loket, maar ook een cafetaria nabij de rivier en een keuken nabij de waterval (mogelijkheid om er iets te eten na reservatie). Prachtig werk!

Voorstellingen die een omweg meer dan waard zijn

Elk maand wordt er een nieuwe voorstelling geprogrammeerd. Tijdens het weekend word je door onze artiesten verwelkomd in de oude schuur van de gerestaureerde molen. Zin in een origineel uitje op vrijdag- of zaterdagavond? Kom dan naar deze ongewone plek en beleef een gezellige en leuke avond. Maak van de gelegenheid gebruik om de vallei van Saint-Denis en het plaatselijke architecturale patrimonium te ontdekken en te genieten van een lekkere maaltijd met zicht op de waterval.
 
Je krijgt alvast een voorproefje van de volgende voorstelling die zal plaatsvinden op 15 en 16 februari om 20 u.:
 
“Bruno Coppens est loverbooké ! In deze nieuwe onemanshow besluit Bruno Coppens zijn lichaam te schenken ... aan zijn poging de wereld nieuw leven in te blazen. Hij is de wanhoop nabij nu onze planeet niet lang meer te leven heeft en wordt bewandeld door figuren als Forrest Trump en Daechetterie. Bruno zet zich aan het ziekenbed van het publiek en probeert hen uit alle macht te troosten: een andere wereld is mogelijk!”
 
Bekijk hier de rest van de programmatie van dit jaar: http://www.moulindesaintdenis.be/programme.php?sid=26

#WallonieTerredEau

Contact

Théâtre de l’ancien moulin de Saint-Denis
Rue de la Filature, 37 – 7034 Saint-Denis
Tel.: +32 (0)475/42 98 67 of +32 (0)65/72 83 72
E-mail: pierre@moulindesaintdenis.be