De Belvédère ligt op een oude mijnsite en heeft verschillende toepassingen gekend: eerst werd de site gebruikt als hotel en nadien als atheneum. Vanaf de jaren 1980 lag het complex er echter verlaten bij. 30 jaar later besloot de gemeente Dour de site op te kopen en ze te renoveren, tot grote vreugde van de inwoners van Dour, die met pijn in hun hart een geliefde plek zagen verkommeren. Veel mensen hadden er namelijk hun eerste zwemervaring opgedaan. Het was bovendien een emblematische plek waar ontmoeting en recreatie centraal stonden. Na zeven jaar werk kunnen de inwoners van Dour trots zijn op hun nieuwe site, een unicum in België...

Een biologisch zwembad!

Het eerste 100% natuurlijke openbare zwembad in België! 473 m² groot met een gemiddelde diepte van 1,3 m tot 2,5 m. Dit olympische zwembad beschikt eveneens over een duikschacht van 5,2 m diep. Je vindt er ook een iets kleiner bad van 330 m² met een diepte tussen 1,2 m en 1,3 m evenals een kinderbad met waterspuiters, waarin de kleinsten zich helemaal kunnen uitleven.
 
Het water van de zwembaden wordt gefilterd door een apart bassin dat bestaat uit verschillende lagen vulkanisch gesteente en planten (grote lisdodde, riet, kalmoes en gele lis). Zo’n biologische zwempartij heeft heel wat voordelen, zowel voor het milieu als voor de zwemmers. Zo komen er geen chemische producten in de natuur terecht en wordt er een levende, groene biotoop gecreëerd die er mooi uitziet en perfect in de omgeving past. Doordat het water geen chemische stoffen bevat, kunnen ook mensen met een gevoelige huid of een chloorallergie zonder problemen komen zwemmen.
Het water wordt bovendien enkel door de zon verwarmd. Daarom werd er een vlaggensysteem uitgewerkt, vergelijkbaar met het systeem aan de Belgische kust: een rode vlag wordt uitgehangen wanneer het water kouder is dan 18 graden; zwemmen is dan verboden. Wanneer de temperatuur van het water tussen de 18 en de 20 graden ligt, wordt de oranje vlag uitgehangen en is zwemmen mogelijk maar niet aangeraden. Wanneer het water warmer is dan 20 graden, is het tijd voor de groene vlag en is zwemmen toegelaten in alle zwembaden. De mooi gekleurde kleedhutjes zorgen voor een extra strandgevoel.
 

En een duikzone!

Ideaal om vlakbij huis de diepte in te duiken! Professionele instructeurs begeleiden beginners bij hun eerste duiksessie. Ook de meer ervaren duikers kunnen verschillende opleidingen volgen. Er is voor elk wat wils: medische opleidingen (hulpverlening, detectie van mogelijke risico’s en problemen, veiligheid ...), meer atypische opleidingen (drijfvermogen, onderwaterfotografie, initiaties voor kinderen, snorkelen ...) en opleidingen om zelf instructeur te worden. Ter plaatse kun je bovendien nieuw en kwaliteitsvol materiaal huren (wetsuits, trimvesten, zwemvliezen, maskers, zuurstofflessen, duikcomputers).
 
Voor de kinderen bestaat er zelfs een verjaardagsformule! Als je kleine zwemmer jonger is dan 8 jaar, waarom zou je hem dan niet verrassen op een onderwaterverjaardag in de Belvédère van Dour? Een duiksessie met familie of vrienden, als dat geen origineel cadeau is. Al het materiaal wordt voorzien (behalve zwempak en handdoek) en je wordt getrakteerd op snacks en drankjes in de toren van de Belvédère. Afhankelijk van de gekozen formule krijg je er zelfs een prachtige verjaardagstaart in duikthema bovenop. Aan het einde van de sessie krijgt elke deelnemer een duikdiploma mee naar huis. Er wordt niet dieper dan 2 m gedoken. Niemand hoeft zich dus ongerust te maken. Op voorhand reserveren.

Wat nog meer?

Geen zin om te duiken? Geen nood, de Belvédère van Dour heeft nog veel meer in petto. Een heus recreatie- en sportcentrum wacht op jouw bezoek! Voor de meest gemotiveerden onder ons zijn er twee tennisvelden en een trimbaan rond het domein. Om te ontspannen kun je je neervlijen op het gras of de trappen naast het water. Ook de Tour Malakoff, een oude steenkoolmijn die aan de hand van een nauwkeurig plan werd gerestaureerd, wacht op jouw komst. Dit architecturale symbool in Anglo-Normandische art-decostijl is zeker een bezoekje waard. Binnenin werd een horecazaak opgericht. Je geniet er van een lekkere maaltijd in een buitengewoon kader.
 
Doorheen het jaar worden er bovendien optredens van lokale artiesten en tal van volkse evenementen georganiseerd.

#WallonieTerredEau

Contact

Site du Belvédère de Dour Chemin des Croix, 1 – 7370 Dour
Tel.: +32 (0)65/34 86 80 en +32 (0)478/78 19 13
E-mail: info.rcadouroise@gmail.com

Hellend vlak voor personen met verminderde mobiliteit - douches - wc - grote parking in de Rue de la Drève.