Een renovatie voor de duikers

Vroeger bevonden er zich in deze steengroeve oude kalkovens, die in 1990 buiten werking traden. In 2011 nam de duikclub Hainosaurus de steengroeve onder handen. Ze voerden er grote werken uit met als doel er een goede duikplek van te maken. De site beschikt op dit moment over een ponton, verwarmde kleedruimtes, wc’s, een parking volledig bedekt met grind en een vulstation voor duikflessen. Zelfs een cafetaria opende er onlangs de deuren. De club Hainosaurus wil de site op een ecologische manier beheren en heeft er daarom voor gekozen voornamelijk bier uit lokale brouwerijen aan te bieden (Blaugies, Boussu, Montignies, Gussignies). Je kan tot slot ook gezellig barbecueën op een mooi grasveld. Een prieel, tafels en banken staan ter beschikking.

Bijzonderheden van de site

Het water heeft een oppervlakte van 2 ha en een maximale diepte van 18 tot 22 m naargelang het seizoen. De temperatuur van het water schommelt tussen 13°C en 17°C in de diepte en tussen 18°C en 20°C aan de oppervlakte (tot ongeveer 10-12 m diep). Onder het water bedraagt de zichtbaarheid ongeveer 5 m.
 
De site is erg geschikt omdat zowel beginnende als ervaren duikers er terechtkunnen (de enige voorwaarde is dat je minstens 10 jaar oud bent). Dankzij de verschillende plateaus en zachte hellingen kan je er zowel een duikdoop uitvoeren als de dieptes uitgebreid verkennen. Via het ponton kunnen de mensen die dat willen in het water springen. Duikers in opleiding kunnen bovendien ter plaatse verschillende brevetten behalen.

Onderzeese ontdekkingen

De fauna is erg divers, zeker sinds er in 2016 opnieuw karpers en steuren in het water werden geplaatst. Daarnaast kun je er ook snoeken, baarzen, palingen en garnalen in alle soorten en maten spotten.

Onder water kun je ook heel wat objecten aantreffen. Zo vind je er niet alleen gezonken pontons, een kleine betonnen schuilplaats, een koffer, vaten, bomen en stronken, maar ook twee fietsen, een motorfiets, twee zeilboten, twee kleine motorbootjes en vier auto’s. Dat is toch al heel wat!

#WallonieTerredEau

Contact

Carrière des fours à chaux
Rue des Andrieux, 174 – 7370 Élouges
Tel.: +32 (0)495/52 14 97
E-mail: centredeplongeedubelvedere@gmail.com