Alles begint in het Palais des images

Welkom in de bioscoopzaal van het PASS. Zo’n suggestieve naam (“het beeldenpaleis”) doet al vermoeden dat dit geen gewone filmzaal is. Hier worden films op de muren, het plafond én de vloer geprojecteerd. Met beelden van 100 m² groot bevind je je echt te midden van de actie.
 
De films die in het Palais des images worden afgespeeld, doen je nadenken over de problemen van de mens in de 21e eeuw en de uitdagingen waarmee hij wordt geconfronteerd.
 

H2O

Dit is de titel van een kortfilm die je doet nadenken over het recht op water en de manier waarop we water gebruiken. De film dompelt je onder in de onderwaterwereld en werpt ook een blik bovengronds. Zo begrijp je beter waarom de toegang tot water zo belangrijk is en met welke uitdagingen onze planeet op dat vlak te kampen heeft. Een frappant contrast tussen de betoverende beelden van het water hier op aarde en de wanhoop van sommige bevolkingsgroepen die geen toegang hebben tot dit levensbelangrijke natuurelement. Het zijn alarmerende cijfers. Een terugkeer naar de natuur, naar de essentie, en een herinnering aan de rijkdom van water. Er zijn namelijk heel veel mensen die geen toegang hebben tot (proper) water. Deze film brengt je verantwoordelijkheidsbesef bij en probeert een duidelijke boodschap over te brengen op de toekomstige generaties.

Animatie met het water als thema

In het verlengde van de film H2O kunnen kinderen deelnemen aan twee didactische activiteiten:
 
  • “Laver l’eau, tout un programme !”: in een laboratorium experimenteren de kinderen, aan de hand van de tri­al-and-er­ror methode, met diverse technieken om vervuild water te behandelen. Hoe reinig je water dat vervuild werd door foutief menselijk gebruik? De kinderen stellen nadien een verslag op.
  • “Une eau potable, c’est quoi ?”: is water drinkbaar? Om dat te ontdekken, voeren de kinderen chemische analyses uit op een waterstaal. Ze leren proeven uit te voeren en een experimentenprotocol te volgen. Bovendien maken ze kennis met de begrippen ‘oplosmiddel’ en ‘norm’.
#WallonieTerredEau

Contact

Pass – Parc d’aventures scientifiques
Rue de Mons, 3 7080 Frameries, Belgique
Tel.: + 32 (0)65/61 21 60
E-mail: pass@pass.be
 
Toegankelijk met een Mons card!