Korte geschiedenisles

Het begon allemaal in 1861, toen er in de stad Bergen grote werken werden uitgevoerd. De Nederlandse vestingen werden afgebroken en er werd een project rond waterdistributie opgestart. Dat was erg belangrijk, want de slechte hygiënische omstandigheden en de vervuiling van het grondwater bracht de gezondheid van de Bergenaars in gevaar. Het was de bedoeling om de Trouille, die door de stad stroomde, om te leiden naar de rand van de stad en een lang rioleringsnetwerk te bouwen langs de oude loop van de rivier. Een pompstation moest de stad toen van water voorzien. De werken werden opgestart, en ter bescherming van de pompmachines werd op de Boulevard Dolez in 1870-1871 een gebouw opgetrokken. De Bergense architect Joseph Hubert ontwierp het gebouw als volgt: een centrale hal met hoge glazen wanden die het licht binnenlaten (daar bevonden zich de hydraulische machines), bakstenen muren als ondersteuning van een stalen frame dat de basis vormt voor een zadeldak, en twee paviljoenen gemaakt uit steen en baksteen die onderdak boden aan de ketels, het steenkoolmagazijn en de ateliers.
 
Vanaf 1871 zorgde de watermachine (Machine à Eau) voor drinkbaar water in de hele stad. Het was een van de grootste waterdistributienetwerken in België. In 1961, toen de Trouille opnieuw werd omgeleid, werd de machine echter ontmanteld en in 1974 werd de site buiten gebruik gesteld.
 

Het hoofdgebouw is echter altijd bewaard gebleven. In 1977 werd het geklasseerd en in het begin van de jaren 1990 werd het door de naburige Nationale Bank gerestaureerd. De kleine vijver is een overblijfsel van het oude zwembekken, dat gevormd werd door een dam die het water van de Trouille tegenhield. In 1996 werd het gebouw verkocht aan de stad Bergen.
De site kreeg een tweede leven en werd een plek waar tal van culturele evenementen werden georganiseerd. Het complex werd uitgebreid met twee moderne ruimtes, ontworpen door de architecten Pierre Hebbelinck en Pierre de Wit en gemaakt in dezelfde originele materialen. Het geheel is nu meer dan 3000 m² groot.
 
In 2015 werd de site de nieuwe zetel van het nieuwe Centre d’Interprétation d’Histoire Militaire de Mons, het Mons Memorial Museum (MMM).

Een ontroerende flashback

Als je het Mons Memorial Museum binnengaat, maak je een sprong in de tijd en herbeleef je het militaire verleden van de streek rond Bergen. Je maakt kennis met de soldaten aan het front en de burgers in de bezette gebieden tijdens de twee wereldoorlogen. Van de Slag bij Bergen in augustus 1914 tot de bevrijding in 1918, je herbeleeft alle belangrijke momenten van de Eerste Wereldoorlog. Ook de beroemde legende van de Anges de Mons (“engelen van Bergen”) komt aan bod. Daar werd voor het museum een tekenfilm van gemaakt. Het MMM is echter meer dan een museum. Het is een plek waar ontmoeting, intergenerationele uitwisseling en debat centraal staan.

De museale ruimte behelst een grote permanente tentoonstelling die de bezoekers onderdompelt in het dagelijkse leven tijdens de oorlog. Getuigenissen van zowel Britten, Amerikanen, Canadezen, Belgen en Duitsers vormen de rode draad van de tentoonstelling. Interactieve kaarten, brieven, notitieboekjes, interviews en video’s vormen een mooie aanvulling op de authentieke objecten die worden tentoongesteld. Die objecten werden na het conflict door veteranen gedoneerd of werden op de slagvelden teruggevonden.
 
Naast de permanente tentoonstelling kun je ook de tijdelijke tentoonstellingen bezoeken. Je hebt er regelmatig de kans om je te verdiepen in een thema gelinkt aan de militaire geschiedenis.

Het is eveneens mogelijk seminaries en bedrijfsevenementen te organiseren in dit historische kader. Je beschikt er dan over een auditorium, een polyvalente zaal, een cafetaria, een overheadprojector, flip-overs en wifi.

#WallonieTerredEau

Info

Geleide museumbezoeken mogelijk via visitMons. Inlichtingen: groupes@ville.mons.be

Je kunt het parcours volgen in het Frans, Engels, Nederlands en Duits.

De locatie is toegankelijk voor mensen met verminderde mobiliteit: dankzij een samenwerking met Les Amis des Aveugles zijn er museumgidsen in braille beschikbaar en werden er specifieke aanpassingen gedaan.

Gratis toegang met de Mons Card!

Contact

Mons Memorial Museum
Boulevard Dolez, 51 – 7000 Mons
Tel.: +32 (0)65/40 53 20