Het huis van Van Gogh in Cuesmes


Vincent Van Gogh heeft er van augustus 1879 tot oktober 1880 geleefd. In het huis kunnen bezoekers kennismaken met replica’s van verschillende werken, exacte kopieën van originele brieven van de artiest en een kamer met meubels in de stijl van het tijdperk, aangevuld met audiovisuele informatie in verschillende talen.

Huis Van Gogh - Cuesmes
Rue du Pavillon, 3
7033 Cuesmes (Mons)
 
www.maisonvangogh.mons.be
 

Het huis van Van Gogh en de mijnsite van Marcasse in Wasmes


Het is hier dat Vincent zes maanden lang de kost verdiende als prediker. Het huis stelt schilderijen, allerlei voorwerpen en brieven tentoon die hij vanuit Wasmes naar zijn broer Theo verstuurde. De mijn van Marcasse, die van Gogh afdaalde tot een diepte van 700 meter, bevindt zich op slechts enkele kilometers van het huis. Die unieke mijn kan op aanvraag bezocht worden.

Mijnsite van Marcasse
Sentier de Saint-Ghislain, 7
7340 Colfontaine

Huis Van Gogh - Wasmes
Rue Wilson, 221
7340 Wasmes (Colfontaine)

www.visitmons.be 
 

Excursie : In de sporen van Van Gogh in de Borinage (met een car)


De deelnemers aan die drie uur durende excursie horen heel wat interessante weetjes over het leven en de jonge jaren van de beroemde artiest in de Borinage. Tijdens de excursie wordt er ook een bezoek gebracht aan de huizen van Van Gogh.

 
www.visitmons.be
 

De Artotheek

De Artotheek verzamelt collecties van twaalf stadsmusea. De kapel van het oude Ursulinenklooster werd verbouwd en herbergt ongeveer 50 000 kunstwerken, waarvan het merendeel virtueel bekeken kan worden, inclusief De Spitters, een originele tekening van Van Gogh.

Artotheek
Rue Claude de Bettignies, 1
7000 Mons
 
www.artotheque.mons.be