Het huis van Van Gogh in Drenthe
 

Vincent van Gogh verbleef in de herberg van Hendrik Scholte in Nieuw-Amsterdam. Na renovatiewerken tussen 2001 en 2003 werd een deel van de herberg omgebouwd tot café-restaurant. Ook de kamer waarin Van Gogh destijds schilderde, werd gerestaureerd. Bezoekers kunnen hier zijn studio bekijken en een video neemt hen mee terug naar de tijd van Van Gogh, meer bepaald de herfst van 1883. Aan de hand van fragmenten van 23 brieven die hij vanuit deze herberg verstuurde, vertelt Vincent over zijn verblijf in Drenthe.

 
www.vangogh-drenthe.nl
 
 
Openluchtmuseum Veenpark
 

In het Veenpark komen de heidelandschappen van de XIXe eeuw terug tot leven. Als u de weg van het museum volgt, zoals aangegeven op de speciale ezel van Van Gogh, kunt u het veen van weleer te voet, met een treintje of per boot doorkruisen. De museumweg is aangelegd op basis van brieven en schilderijen met reflecties van Van Gogh over Drenthe, het leven op de heide en de mensen die hem hebben geïnspireerd. U kunt trouwens ook een bezoek brengen aan de oude turfsteengroeve, de ijskoude hutten geschilderd door Van Gogh in zijn tijd en een „turfkolonie“ met een bakker, slager, klompenmaker en kruidenier.
 

www.veenpark.nl
 
 
Rondwandeling in de voetsporen van Van Gogh in Drenthe

De rondwandeling begint met een bezoek aan het huis van Van Gogh, daarna neemt een gids u mee naar het Veenpark. Terwijl u door het openluchtmuseum kuiert, maakt u kennis met de intacte heidelandschappen die Van Gogh destijds geïnspireerd hebben.

 
www.vangoghdrenthe.com
 

Museum van Drenthe

De Turfboot (Vincent van Gogh, 1883) is een van de meesterwerken in de collectie van het Museum van Drenthe. Het is een van de zeven schilderijen uit de Drenthe-periode van Van Gogh die zijn overgebleven. De afdeling Schone Kunsten 1885-1935 van het museum verzamelt de Nederlandse en toegepaste kunsten. Op het vlak van volume en kwaliteit is de archeologische verzameling Ophaalbrug in Nieuw-Amsterdam door Vincent van Gogh, 1883, Museum van Groningen, Groningen een van de grootste van Noord-West-Europa. Een deel van deze verzameling wordt permanent tentoongesteld en vaak uitgeleend voor internationale tentoonstellingen.

www.drentsmuseum.nl