Het huis en de galerie van Vincent van Gogh in Zundert

  
Van Gogh is geboren op 30 maart 1853 in Zundert, waar hij zijn kinderjaren doorbracht. Het huis van Vincent van Gogh is geen museum in de klassieke zin van het woord, maar een wereld van boeiende ervaringen die een beeld geven van het leven en werk van de kunstenaar. De kerk en het kerkhof uit de tijd van Van Gogh bevinden zich slechts op een steenworp van het huis. Deze site huisvest een galerie en een programma van kunstenaars uit Nederland en het buitenland die er te gast zijn en er bepaalde tijd kunnen werken in de geest van Van Gogh.
 
Tip: Na afloop van het bezoek aan de tentoonstelling raden we u aan om even halt te houden in de naburige Brasserie Auberge Van Gogh.
 
www.vangoghbrabant.com | www.vangoghhuis.com

 

De kerk Van Gogh in Etten-Leur

 Nadat Vincent van Gogh beslist had om kunstenaar te worden, is hij teruggekeerd naar de ouderlijke woning in Etten van april tot december 1881. Daar vond hij zijn eerste modellen en haalde hij inspiratie uit de landschappen. De kerk waar zijn vader pastoor was, is nu gewijd aan de beginperiode van Vincent als kunstenaar. U kunt hier zien hoe Van Gogh er de basis heeft gelegd voor zijn latere meesterwerken.
 
Tip: Reserveer een bezoek door Etten om in de voetsporen van Van Gogh te wandelen.
 
www.vangoghbrabant.com | www.vangoghkerk.nl
 

Dorp Van Gogh en Vincentre in Nuenen

Vincent van Gogh woonde en werkte in Nuenen van december 1883 tot november 1885. Nuenen is nu een historisch dorpje dat gewijd is aan Van Gogh, met niet minder dan 23 gebouwen en sites in volle natuur die aan Van Gogh doen denken. Daar creëerde de kunstenaar een kwart van zijn werk, en met name zijn eerste meesterwerk De Aardappeleters. Het museum Vincentre getuigt van het leven en werk van Van Gogh in Nuenen. Met hypermodern audiovisueel materiaal worden de bezoekers ondergedompeld in deze periode.
 
www.vangoghbrabant.com | www.vangoghvillagenuenen.nl


Het Noord-Brabants Museum in ‚s-Hertogenbosch

Dit is de enige plaats in Brabant waar u originele schilderijen van Van Gogh kunt bewonderen. U vindt er bepaalde modellen van het wereldberoemde schilderij De Aardappeleters, de pastorie van zijn vader en de Brabantse landschappen van weleer, die Van Gogh altijd miste. Het museum organiseert het hele jaar door schitterende kunsttentoonstellingen, en huisvestte in 2016 de bekroonde tentoonstelling gewijd aan Jeroen Bosch.
www.hetnoordbrabantsmuseum.nl
 

Fietspad Van Gogh-Roosegaarde in Eindhoven

Dit unieke fietspad tussen Eindhoven en Nuenen is geïnspireerd op het schilderij De Sterrennacht van Vincent van Gogh! Het pad is bezaaid met lichtparels ingelegd in het asfalt. Overdag laden ze op om ongelooflijk te schitteren wanneer de nacht valt. Verwijzend naar elementen van het beroemde schilderij combineren ze op subtiele wijze licht en poëzie. Technologische poëzie, zoals de kunstenaar Daan Roosegaarde het zelf beschreef. Een authentieke zintuiglijke ervaring!
 

www.vangoghbrabant.com