Breedtegraad (N) : 50.260594 I Lengtegraad (O) : 3.501532


Grand-Hornu is een oud mijnencomplex,  een brok merkwaardig erfgoed uit de industriële revolutie van de 19de eeuw. De site was actief tot 1954 en werd opgericht tussen 1810 en 1830 door Henri de Gorge, een industriebaron uit Frankrijk. Grand Hornu is zijn visie van de ideale stad. Zijn urbanisatie-project is in de tijd van de grote industrialisatie uniek op het Europese vasteland.

 
In de neoklassieke gebouwen herbergt Grand Hornu een industriële mijnensite (werkplaatsen en burelen), een arbeiderswijk en het Chateau de Gorge (de verblijfplaats van het kaderpersoneel). De arbeiderswijk ligt net naast het industriële complex. Als eerste in Europa bood het onderdak aan de arbeiders die van allerlei verschillende regio’s hierheen kwamen. Het zijn 440 huisjes, die naar de normen van die tijd erg comfortabel zijn en elk een tuintje hebben. Er was ook een school, een bibliotheek, een badhuis, een danszaal en zelfs een hospitaal.

 
Het domein is sinds 1989 eigendom van de provincie Henegouwen en biedt vandaag een onderdak aan het Centrum voor Innovatie en Design (CID) en het Museum voor Hedendaagse Kunst van de Federatie Wallonië-Brussel. (MAC)
Dit pareltje is één van de belangrijkste Belgische centra voor hedendaags ontwerp en is opgenomen op de lijst van werelderfgoed van de UNESCO. De integratie van moderne gebouwen van het MAC in de oude site is het werk van de Belgische architect Pierre Hebbelinck. 

 
Op de parking van de Grand Hornu kan je nog de afsluiting zien van de oudste putten van koolmijn n°7 (de Sainte Louise) die tot 786 meter diep gaat. Van hieruit vertrokken de eerste goederentreinen in België volgeladen met steenkool.
 

Iets verder kan je het steegje zien waarin de Amerikaanse filmploeg van Vincente Minelli enkele scènes voor de film Lust for Life (Het Leven van Van Gogh) met Kirk Douglas in de rol van Vincent. Heel wat mensen uit de streek hebben in die film een figurantenrol gespeeld.

 
De filmploeg streek hier neer vanaf 21 september 1955 en zette de hele rue Sainte Louise, de rue de Wasmes en het steegje dat de twee verbindt, naar zijn hand. Cameramensen, geluidstechnici, acteurs en figuranten, maar ook nieuwsgierigen en buren proberen alles te volgen. De bekendste scene uit de film die hier wordt opgenomen is die waarin Vincent, alias Kirk Douglas, een mijnwerker die van zijn misviering komt aanklampt om hem te vragen waarom zijn sermoen de aanwezigen niet kon beroeren.

 
Site van Grand-Hornu
Rue Sainte-Louise 82
7301 Boussu