Breedtegraad (N) : 50.409952 | Lengtegraad (O) : 3.838054
 

De erkenning van de godsdienstvrijheid stond meteen in de grondwet van het jonge België ingeschreven. Protestantse kerken verspreiden zich over het hele land en zijn vooral in de Borinage heel actief. Maar grote structuren zijn er niet en de plaatselijke gemeentes moeten het allemaal zelf zien te rooien.
 

Om dit probleem op te lossen wordt in 1839 de Unie van de Evangelische Protestantse Kerken van België opgericht.
 
 
De Unie zorgt voor een « Evangelisatie-comité » dat de protestantse basisscholen moet ondersteunen, het moet zorgen voor fondsen voor evangelisatieposten en moet een netwerk uitbouwen dat Bijbels verkoopt en aan de man brengt.
 

Dankzij de steun van dit comité zal de gemeente van Wasmes, tot dan zonder predikant of cultusplaats, samenkomen in een oude danszaal, de ‘Salon du Bébé’. Ze mag zich enkele maanden later verheugen op de komst van een jonge Hollandse predikant, Vincent Van Gogh, die hier komt op voorspraak van kunstenaar en predikant Abraham van der Waeyen Pieterzen die dan de dagelijkse leiding van het evangelisatiecomité waarneemt en die lid is van het directiecomité van het Vlaams predikantencollege. In dat college volgt Vincent van Gogh al enige tijd een versnelde opleiding.
 

In Wasmes moet de jonge Van Gogh twee predikanten bijstaan, de eredienst voorgaan en de Evangelische boodschap verspreiden. Hij moet bijbel-lezingen leiden en zieken bezoeken. Van Gogh zal nooit in de protestantse tempel van Wasmes voorgaan. Deze tempel wordt pas in 1897 in gebruik genomen, de Borinage-tijd van Van Gogh is dan al twintig jaar voorbij.
 

Protestante Tempel van Petit Wasme
Rue du Pasteur Lhost,1
7340 Wasmes (Colfontaine)