Breedtegraad (N) : 50.421197 | Lengtegraad (0) : 3.863165
 
Als Van Gogh in de Borinage aankomt in december 1878, stapt hij van de trein in het station van Pâturages. Hij verblijft er een paar weken voor hij naar Wasmes vertrekt om er predikant te worden.
 
In de 19de eeuw beschikt Henegouwen over een goed uitgebouwd spoorwegennet. Pâturages, Wasmes en Cuesmes liggen aan de spoorweg die reizigers aan- en afvoert vanuit Mons en Brussel (lijn ingehuldigd in 1841); vanuit Valenciennes via Quiévrain (vanaf 1842); vanuit Charleroi via Manage (lijn operationeel vanaf 1849) en vanuit Parijs via Haumont (lijn actief sinds 1857).
 
Het stationnetje van Pâturages werd gebouwd in een Vlaamse Neo-Renaissance stijl met de typische trapgeveltjes. Onder dit dak bevond zich het kantoor van de stationschef, de loketzaal en de wachtzaal.
 
Pâturages is ook een goederenstation. Steenkool en ruw of afgewerkt staal komen hier voorbij. Lijn 98 sluit in 1984 en de gebouwen werden aangekocht door een architect die de gebouwen herstelt. De huidige eigenaars gebruiken het oude station als woning. De oude spoorlijn is omgevormd tot een wandelparadijs, dat deel uitmaakt van het Waalse RAVeL-netwerk. 
 

Ancienne Gare de Pâturages (propriété privée)

Rue de Pâturages, 140

7390 Quaregnon