Breedtegraad (N) : 50.410837 | Lengtegraad (O) : 3.828426
 
Vincent Van Gogh vertelt over zijn excursie naar de mijnsite van Marcasse in een brief die hij in april 1879 schrijft aan zijn broer Théo.
 
« Nog niet zo lang geleden heb ik een bijzondere tocht gemaakt, ik ben namelijk 6 uur lang beneden in de mijn geweest en wel in een van de oudste en gevaarlijkste mijnen van de streek, die Marcasse wordt genoemd […]. We daalden samen af tot 700 meter diep en we ontdekten de meest verborgen hoeken van deze onderwereld. […] als je naar boven kijkt, zie je het daglicht zo klein als een ster aan de hemel.  ».
 
Niet lang geleden heb ik een zeer interressanten togt gemaakt, ben toen namelijk 6 uur lang in een mijn geweest. En wel in een van de oudste en gevaarlijkste mijnen van den omtrek, Marcasse genaamd. […] Zoo gingen wij zamen naar beneden, 700 meters diep ditmaal en gingen tot in de meest verborgen hoeken in die onderwereld. […] zoodat men op den grond naar booven ziende het daglicht ontwaart zoo ongeveer ter groote van een ster aan den hemel.
 
Dit bezoek laat een diepe indruk na. Vanaf 1882 terug in Den Haag verzamelt hij realistische gravures en zwart-wit afbeeldingen uit tijdschriften die onder andere de werkomstandigheden van de mijnwerker en de dieren voorstellen. Hij verzamelt prenten van gasexplosies, van het bovenhalen van slachtoffers. Hij gebruikt ze als documentatie voor zijn eigen tekeningen van het mijnwerkersleven.
 
De mijnsite van Marcasse was eigendom van de ‘Compagnie des Charbonnages Belges’ en telde elf actieve steenkoolschachten. Sinds de sluiting van deze site in 1954 heeft de natuur de plaats terug ingepalmd. Een groot deel van de terrils en de omgeving zijn vandaag beschermd als Natura 2000-gebied.
 
De oude industriële gebouwen zijn nu eigendom van de heer en mevrouw Riccardo en Nadine Barberio-Gravis die hier culturele activiteiten organiseren. De site kan trouwens – op aanvraag en na reservatie – worden bezoch (riccanad@msn.com).

De site van Marcasse is toegankelijk met de Van Gogh Pass dat u op visitMons of online kunt kopen.
 
Mijnsite van Marcasse
Sentier de Saint-Ghislain, 7
7340 Colfontaine