Meer dan een eeuw werd dit huis verwaarloosd, het ‘Van Gogh-huis’ van Cuesmes was bijna verdwenen als de stad Mons het huis aankocht op 3 januari 1972 met de bedoeling het te laten herleven. Tussen 2005 en 200 7 wordt er hard gewerkt, een onthaalpaviljoen wordt gebouwd, maar een overstroming komt roet in het eten gooien. De stad herneemt de werken en herdenkt het hele project om de bezoekers in optimale omstandigheden te kunnen ontvangen.
 
Het paviljoen en het huis vormen vandaag een decor dat de bezoeker onderdompelt in het dagelijkse bestaan van Van Gogh tijdens zijn verblijf in de Borinage (1878 – 1880).
 
Voor een volgende scène trekken we naar het paviljoen. Je maakt er kennis met de aankomst van Vincent in deze streek, wat hij deed in de loop van die twee jaren en hoe het zwarte land van de Borinage er toen uitzag.
 
Het bezoek wordt verder gezet in het huis zelf waar je de geest van zijn illustere bewoner bijna kan aanraken.
 
Ontdek reproducties van het werk dat hij maakte tijdens deze periode – De Cokesfabriek van Flénu – huis Magros en huis ZandmennikDe Spitters naar een werk van Jean François Millet waarvan het origineel te zien is in de Arthotèque in Mons (Rue de Bettignies 1).
 
Een vitrine laat ons kennismaken met de boeken die Vincent in zijn Borinage-periode bestudeerde en die een grote invloed hebben gehad. Het zijn onder andere de beroemde teken-cursus-boeken van Armand Casagne waarmee Vincent zijn tekenkunsten wilde verbeteren. Er zijn ook een aantal uitgaven over de Borinage zoals de Recits Historiques Belges van Adolphe Siret, of de boeken die Vincent graag las (Charles Dickens, Victor Hugo, enz.).
 
Een facsimile van een van zijn brieven zorgt ervoor dat je de schilder bijna kunt aanraken en een interactieve opstelling geeft je de kans om te
grasduinen in de andere brieven die hij schreef in Wasmes, Cuesmes en Brussel.
 
Een reconstructie van het interieur van het huis flitst u helemaal terug naar de periode van Vincent Van Gogh. Een videoprojectie besluit het bezoek.
 
Zowel in het paviljoen als in het huis zijn alle toepassingen beschikbaar in drie talen (Frans, Nederlands en Engels).
Rondleidingen : groupes@ville.mons.be
 
Huis Van Gogh - Cuesmes
Rue du Pavillon, 3
7033 Cuesmes