Breedtegraad (N) : 50.409813 | Lentegraad (O) : 3.843535
 
Ossip Zadkine is een Franse beeldhouwer van Russische origine. Na zijn kunststudies in Engeland, gaat Zadkine in Parijs wonen waar hij Apollinaire, Modigliani en Picasso leert kennen. Zadkine kapt dan nog in hout of in steen. In die periode laat hij zich vooral inspireren door het kubisme, gebruikt hij geometrische vormen. Later zoekt hij zijn inspiratie meer in de antieke oudheid en in de oude mythologie.
 
Vanaf 1926 werkt hij vooral in klei of in gips en later ook brons. Dit materiaal geeft hem meer mogelijkheden om op zoek te gaan naar complexere vormen en personages. De geometrische vormen ruilt hij in voor een spel van convexe en concave vlakken. Na een verblijf in New York tijdens de oorlog (1940-1945), keerde hij terug naar Parijs waar hij lesgeeft aan de academie van Grande Chaumiere. Hij wint de hoofdprijs voor beeldhouwen tijdens de Biënnale van Venetië in 1950 en er worden verschillende grote retrospectieve tentoonstellingen in Frankrijk en ook daarbuiten aan zijn werk gewijd. Een van zijn latere en meest bekende werken is het monumentale ‘Verwoeste Stad’. Het Monument van Van Gogh wordt gemaakt voor Auvers-sur-Oise in 1961, en later komt er ook een afgietsel in Wasmes, Zundert en Saint-Rémy-de-Provence.
 
Het beeld van Wasmes werd ooit gestolen, sindsdien staat het in een veilige nis in het Gemeentehuis van Wasmes; op het rondpunt van Place Saint Pierre staat een kopie.
 
Kopie van de buste van Van Gogh
Rondpunt van Place Saint-Pierre in Wasmes
Rue du Bois
7340 Colfontaine