Vandaag zijn er nog veel sporen van het verblijf van Van Gogh in de Borinage tussen 1878 en 1880. Hij woonde achtereenvolgens in Colfontaine, Wasmes en Cuesmes. Twee van de huizen waar hij gewoond heeft, zijn vandaag toegankelijk voor het publiek en vormen een onontkoombaar pelgrimsoord. Een andere obligate plaats is de site van Marcasse, die bezocht kan worden op afspraak en zeker de moeite loont met de beroemde mijnschacht van 700 meter diep, die een grote indruk naliet op Van Gogh.
 
Maar Vincent liet veel sporen na in de Borinage, want niet alleen is dit de plek waar de kunstenaar is geboren, maar ook waar hij zijn artistiek denken heeft ontwikkeld. In zijn latere werken zien we de weerklank van de motieven die de streek hem inspireerde: het dagelijks leven van de mijnwerkers, arbeiders, boeren en handwevers, hun eenvoudige woningen, maar ook de kopieën van gravures van kunstenaars zoals Jean-François Millet, gemaakt in het begin van zijn carrière en die Van Gogh later zal hernemen, in Saint-Rémy-de-Provence en in Auvers-sur-Oise.
 
Herbeleef deze zo bepalende periode in het leven van Van Gogh en ga op ontdekking in de Borinage en de verschillende plaatsen die de kunstenaar hebben geïnspireerd tijdens zijn verblijf hier.. Al deze sites zijn vandaag getuigen van het industrieel verleden van de streek en tevens sporen die door Van Gogh zijn nagelaten: het oude Station van Pâturages, de site van Le Grand-Hornu, het Salon du Bébé, de buste van Zadkine, de Temple de Petit-Wasmes, de steenkoolmijn van Agrappe, de Quinquet, de steenkoolmijn van Crachet (Pass) en de Terril Sainte-Félicité.
 
Niet al deze sites kunnen worden bezocht. Het is raadzaam zich te informeren bij visitMons, die op verzoek geleide bezoeken organiseert en een traject voorstelt dat kan worden gedownload.