Het domein van Marcasse is gelegen in de buurt van Mons (Bergen; België), langs de E19 autosnelweg van Brussel naar Parijs. Marcasse is één van de oudste kolenmijnen in de Borinage, destijds de eerste geïndustrialiseerde steenkoolregio in Europa. Door de jaren heen kende het mijnbouwbedrijf een nogal turbulente geschiedenis. Hier is wat Vincent Van Gogh - voormalig evangelist onder de mijnwerkers in Petit-Wasmes - in april 1879: vertelt in een brief aan zijn broer Theo
Niet lang geleden heb ik een zeer interressanten togt gemaakt, ben toen namelijk 6 uur lang in een mijn geweest. En wel in een van de oudste en gevaarlijkste mijnen van den omtrek, Marcasse genaamd. Die mijn staat in slechten naam van wege dat er velen in omkomen hetzij bij het afdalen of naar boven gaan of door stiklucht of gasontploffing of door het water in den grond of door het instorten van verouderde gangen enz. Het is een sombere plek en bij t’eerste gezigt heeft alles in den omtrek iets akeligs en doodsch.
…Het afdalen in een mijn is een akelig ding in zoo’n soort mand of kooi als een emmer in den put, maar dat in een put van 500-700 meters diep zoodat men op den grond naar booven ziende het daglicht ontwaart zoo ongeveer ter groote van een ster aan den hemel...
(Vincent Van Gogh, Wasmes, april 1879)
 
Dankzij dit bezoek van Vincent Van Gogh verwelkomt Marcasse vandaag bezoekers uit de vier windstreken, op zoek naar het spoor van de beroemde kunstenaar.. De site maakt overigens deel uit van de Europese Van Gogh Route: www.vangogheurope.eu
Met ons project beogen wij de herwaardering van Marcasse. De oude industriële gebouwen van Marcasse zijn gelegen in een schilderachtige omgeving aan de voet van een natuurgebied. Zij behoren tot de weinige Boreinse getuigenissen van de industriële revolutie. Het is daarom erg belangrijk om ze te bewaren voor de toekomstige generaties. De restanten bevinden zich in een bouwvallige staat, maar de algemene structuur is nog goed. Hett is dus nog niet te laat om ze te redden, maar er is geen tijd meer te verliezen !
Ons doel is om dit juweeltje van industriële archeologie te doen herleven als een plaats van herinnering en een socio-culturele plek waar kunstenaars zich kunnen herbronnen en waar toeristen genieten van de rust en de natuur.
Een « taverne-museum » ruimte presenteert voorwerpen die de geschiedenis van de plek en het werk in de kolenmijn illustreren, en hulde brengen aan Vincent Van Gogh en Kirk Douglas, twee opmerkelijke bezoekers van de site. Men vindt er ook een aantal originele souveniers. Om het bezoek in schoonheid te beëindigen, kan men er nog de « Pagnon borain » en de bieren « Nuit Étoilée » en « La Marcasse » proeven.
Daarnaast willen wij op het domein van Marcasse een aantal culturele en artistieke outdoor-evenementen organiseren, scholen ontvangen, workshops inrichten rond thema’s als mijnontginning, industrieel erfgoed, Vincent Van Gogh en de natuur.

Mijnsite van Marcasse
Sentier de Saint-Ghislain, 7
7340 Colfontaine