Vincent van Gogh is een Nederlandse schilder die op 30 maart 1853 het levenslicht zag in Zundert, in het zuiden van Nederland. Hij stierf op 29 juli 1890 in Auvers-sur-Oise, in Frankrijk. De kunstenaar wordt in het rijtje van de impressionisten genoemd maar zijn schilderkunst is een voorloper van het fauvisme en het expressionisme. Vincent van Gogh liet ons een erfenis na van 850 schilderijen en bijna 1300 werken op papier.

Vincent van Gogh heeft een turbulent leven gekend en enorm veel gereisd tussen Nederland, België en Frankrijk. Vandaag is zijn invloed nog duidelijk merkbaar met tal van sites en musea die u kunt bezoeken : le musée Van Gogh d'Amsterdam, la maison Van Gogh de Drenthe, le Kröller-Müller Museum à Otterlo, la Maison Van Gogh de Zundert, l'Eglise Van Gogh d'Etten-Leur, le Van Gogh Village de Nuenen, le musée du Brabant-Septentrional, l'école publique Willem II de Tilburg, la Maison Van Gogh de Cuesmes, la Maison Van Gogh de Wasmes, la Maison de Van Gogh à Auvers-sur-Oise, la tombe de Vincent et Théo à Auvers-sur-Oise, le musée d'Orsay à Paris, la Fondation Vincent Van Gogh à Arles, le musée Estrine à Saint-Rémy de Provence et l'hôpital Saint-Paul-de-Mausole à Saint-Rémy-de-Provence.

Al die sites vertellen het leven van de artiest en getuigen van zijn ontbolstering, van een kleine jongen uit Zundert tot een van de grootste artiesten die een nieuwe wind door de kunstgeschiedenis liet waaien.

Ontdek de verschillende periodes van zijn leven in enkele belangrijke data of door de plaatsen waar de schilder leefde zoals Brabant, de Borinage, Drenthe, Paris, Arles, Saint-Rémy-de-Provence, Auvers-sur-Oise.