De eerste en laatste Britse soldaten die sneuvelden op het slagveld vielen toevallig allebei in Mons. De Eerste Wereldoorlog maakte bijna 800.000 Britse slachtoffers. Onder hen bevonden zich John en George, the first and the last.

Een tiener op het slagveld

Hij had gelogen over zijn leeftijd in naam van de Vrijheid. Net als veel andere Britse jonge mannen, wilde hij niet zonder meer toekijken hoe de Duitse vijand het nochtans neutrale België bezette. John Parr, zoon van een Londense melkboer, was de eerste Brit die sneuvelde bij Mons op 21 augustus 1914. Twee dagen voor de slag. De jongen van 16 of maximaal 17 jaar oud werd op verkenning gestuurd samen met een kameraad. Ze vertrokken op de fiets naar het station van Obourg en vielen in een hinderlaag. Slechts één van hen keerde levend terug. De arme John was kansloos tegenover de vijand. Hij rust nu voor eeuwig in de militaire begraafplaats van Saint-Symphorien in de landelijke omgeving van Mons. Twee dagen na zijn dood eiste de slag bij Mons bijna 5.000 slachtoffers en moest het Britse leger zich uiteindelijk terugtrekken. Kort daarna zouden de militairen maandenlang in de loopgraven doorbrengen.
 

Papa keert niet terug

Heel symbolisch ... vlak over hem rust op de begraafplaats van Saint-Symphorien de laatste Britse soldaat die op een slagveld sneuvelde. George Edwin Ellison was 40 jaar oud en afkomstig van de streek rond Leeds. Hij was twee jaar daarvoor getrouwd met Hannah Maria en had een zoontje, James Cornelius. Kleine James was net één jaar geworden toen zijn vader naar het front trok. George Edwin Ellison was een dappere soldaat en had al deelgenomen aan de slag bij Mons in 1914, aan de slag om Ieper, de slagen bij Armentières, La Bassée, Loos en Cambrai aan het Oostfront. Nu zou hij zijn laatste slag leveren bij Mons in 1918. Vier jaar lang wist hij de dood te ontwijken, om 90 minuten voor de klaroen van de Wapenstilstand te sneuvelen. 
 

Twee minuten vóór de Wapenstilstand

Elk graf op de militaire begraafplaats van Saint-Symphorien vertelt een eigen tragisch verhaal. Zo is er de Canadees George Lawrence Price die op 25-jarige leeftijd te Ville-sur-Haine gedood werd op 11 november 1918 om 10u58, amper twee minuten vóór het staakt-het-vuren inging aan het front. De autoriteiten wisten dat de oorlog afgelopen was, maar de Britten wilden kost wat kost Mons heroveren. Waarschijnlijk voor de symboliek. Na vier jaar van bezetting werd Mons op 11 november 1918 bevrijd door de troepen van de Commonwealth en ging de stad de geschiedenis in als het begin en einde van de oorlog voor de Britten.