Een eeuw na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog is de herdenkingsplicht een onderwerp dat veel losmaakt in heel Europa, en in het bijzonder in België en in Frankrijk, die zwaar getroffen zijn in „De Grote Oorlog“. Om de geschiedenis te begrijpen en bovenal over te leveren aan de nieuwe generaties, heeft het grensoverschrijdende project « Corps, Armes et paix“ een verrassende ontdekkingstocht samengesteld waarin de digitale wereld ook zijn plaats heeft.

Mons en Cambrai, vooraanstaande getuigen van de geschiedenis

De streken rond Mons en Cambrai hebben vreselijke gebeurtenissen beleefd gedurende de Eerste Wereldoorlog, de sporen waarvan tot op vandaag te vinden zijn in indrukwekkende verhalen en aangrijpende documentatie. Mons, Le Cateau, Cambrai, Het 100-dagen-offensief, dat waren even zovele veldslagen die een zwaar stempel gedrukt hebben op deze streken. Achter de data en de cijfers verschuilen zich de herinneringen, de verhalen en de getuigenissen die de realiteit van de oorlog gestalte geven. Om in deze tijd van herdenkingen maar niet te vergeten, zijn er vele initiatieven van de grond gekomen die de nadruk leggen op de gevolgen van de oorlog. Een duidelijk omschreven bewegwijzering is op historische plekken aangebracht om bezoekers te begeleiden en te informeren. Zij vormen een perfecte aanvulling op de tablets die u kunt huren bij het Toeristencentrum in Mons die een aan dit onderwerp gewijde applicatie hebben.

 
 

De noodzaak tot herdenken in het digitale tijdperk

Door deze applicatie zult u een groot aantal gedigitaliseerde bestanden leren kennen. Foto‘s uit die tijd, krantenknipsels, manuscripten, het zijn stuk voor stuk elementen die het mogelijk maken de gebeurtenissen van toen te begrijpen, en tevens de streek en het leven van de bewoners te ontdekken. Met deze applicatie kunt u soldaten en burgers langs 6 trajecten volgen met commentaar via geluid en video‘s. De uitwerking van de informatie en het menselijk aspect van de beelden zullen u ongetwijfeld diep raken. De Legende van de Engelen van Mons, The First & The Last, In Oorlogstijd, De Slag van Cateau, De Slag van Cambrai, het 100-dagen-offensief, zijn vormgegeven en vastgelegd om met de Geschiedenis mee te kunnen lopen. Met GPS kunt gemakkelijk een lijst maken van plaatsen om te slapen en te eten in de buurt van belangwekkende plekken om te bezoeken.
 

De MMM, een nieuwe museumruimte
 

We gaan zelfs een stapje verder: het Mons Memorial Museum is niet alleen een museum, maar ook een plaats van overdenking en een ruimte voor vragen die voor bezoekers van alle leeftijden open staat. De tijdelijke en permanente exposities zetten u aan het denken over de complexe realiteit van het oorlogsgebeuren, terwijl u zich in het dagelijks leven van de soldaten en burgers waant. De tentoongestelde voorwerpen, brieven en geboekstaafde interviews zijn alle getuigenissen vol emotie die het publiek raken. Aan de opmerkelijke geschiedenis van Mons in de twee Wereldoorlogen wordt uitgebreid aandacht geschonken. Het is een verplicht bezoek, alvorens u te begeven naar de Militaire begraafplaats van Saint Symphorien, op 6 km van Mons.
 
www.monsmemorialmuseum.mons.be

De app voor mobiel «Grande Guerre: Corps, Armes et Paix» verkrijgbaar op AppStore:
https://itunes.apple.com/fr/app/grande-guerre-corps-armes/id897936023?mt=8 
en Google Play: 
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cirkwi.mons

Er bestaat ook een online versie : http://mons.cirkwi.com