De “Jardin des aventures” (Avonturentuin) van het PASS heeft zijn naam allesbehalve gestolen! Laat uw kinderen plezier maken met nieuwe spelletjes, laat hun bijleren zoals volwassenen in de wetenschappelijke observatiecentra en op avontuur vertrekken op weg naar de top van de slakkenberg! Met het hele gezin experimenteren en plezier maken! Kom tot rust op het terras en in Café 21, waar u terecht kunt voor een hapje en een drankje.

De speeltuin 

In dit groene kader genieten de kinderen van de buitenlucht. Spring op trampolines, klim in een spinnenweb, draai rondjes en nog meer rondjes op de draaimolen en graaf een schat op met de spades.

De observatiecentra 

In de wetenschappelijke observatiecentra leert u over de flora die de mijnbouw rond de site overleefd heeft. Ondervind het zelf!

“La biodiversité” (biodiversiteit)

Wat is dat? Dat zijn alle levensvormen die aanwezig zijn op de aarde. In dit observatiecentrum ontdekt u de rijkdom van de fauna en flora in onze streek door spelenderwijs soorten te ontdekken en te herkennen. Herkent u alle soorten?

“La mare” (vijver)

Hier ontdekt u met microscopen de fauna en flora van een vochtig gebied. De vijver kent een uiterst rijk en gevarieerd ecosysteem, met tal van levensvormen zoals schaaldieren en insecten!

“Leviers et engrenages” (hendels en tandwielen) 

Leer zelf de verschillende machines kennen om op een nieuwe manier naar fysica te kijken! De mens heeft katrollen, hendels en tandwielen uitgevonden om zijn werk te vergemakkelijken. Maar wie is nu de sterkste van het gezin? Doe de proef in dit observatiecentrum!


 

“Station météo” (weerstation)

“Monsieur météo” (de weerman)
heeft gezegd
dat het morgen goed weer wordt,
en dat het morgen warm wordt!

Klopt dat? Ontdek het zelf in dit observatiecentrum! Ontdek de geheimen van het weerbericht en leer de meteorologische apparatuur en de belangrijkste meteorologische fenomenen kennen.

 

De slakkenberg

De slakkenberg van het PASS biedt een observatiecentrum, verschillende parcours en ontdekkingstochten, en dat alles-in-één! 
Om te weten wat een slakkenberg eigenlijk is (slakkenbergen zijn gevormd door een ophoping van steenkool tijdens de mijnontginning) en hoe ze ontstaan zijn, ontdek de geologische eigenschappen en de evolutie van de natuur sinds de sluiting van de mijn meer dan 50 jaar geleden. 
 
Ontdek de slakkenberg samen met een begeleider, die u zelf het ecosysteem laat aantreffen in de natuur. Zorg dat u goede schoenen aanhebt en wat water bij hebt om de berg van 70 meter hoog te beklimmen!
 
Daarnaast zijn er nog tal van andere activiteiten zoals een workshop waar u uw eigen fossiel kunt creëren!