Le Grand-Large ontstond in 1970, bij de afsluiting van het kanaal Mons-Condé. Op dat moment was er op de site van Le Grand-Large al een jachthaventje, al waren er amper voorzieningen en was de accommodatie te beperkt om de haven en de bijhorende activiteiten verder uit te bouwen.

Rond het meer vindt u vandaag groene grasvlaktes waar toeristen een of meerdere dagen kunnen vertoeven. Het beperkt aantal sluizen, liften en beweegbare bruggen waarlangs Le Grand Large bereikt kan worden, biedt de pleziervaarders de volgende voordelen: snellere toegang, tijdswinst en minder brandstofverbruik. De site heeft bovendien één van de langste watergangen van België (39 km zonder sluis) en valt dan ook erg in de smaak om in het weekend lekker te ontspannen.

De haven van Mons beschikt over 157 ligplaatsen waarvan er 110 steeds voor een jaar verhuurd worden. De andere ligplaatsen kunnen gehuurd worden door pleziervaarders die slechts sporadisch in de haven aanmeren.

De haven is grotendeels uitgerust met elektriciteitsvoorzieningen en waterkranen. Verder beschikt ze over een havenmeesterkantoor dat zeven dagen per week bereikbaar is en een sanitaire ruimte met douches en een wasruimte.
 

Ligging en kanaal

De haven van Le Grand-Large in Mons kent een ideale ligging als knooppunt tussen de kanalen en Franse en Nederlandse vaarroutes.