De Open Monumentendagen - Le Grand-Hornu: mooie kostuums en kantwerk ... Le Grand-Hornu geeft zich bloot!

Entertainment, evenement ,  Uitstapjes en wandelingen in Hornu

Vue_cour_elliptique GrandHornu_01_Photo_Ph_DeGobert.jpgDe Cubber
 • Het is 30 jaar geleden dat de provincie Henegouwen Le Grand-Hornu opkocht! Tijd om onze mooiste kleren aan te trekken!

  Le Grand-Hornu werd gebouwd tussen 1810 en 1830 door Henri De Gorge, een Franse industriemagnaat. Het is een stedelijke project, een voorbeeld van het Europees functioneel urbanisme van het begin van de industriële revolutie. Het neoklassieke complex werd ontworpen door Bruno Renard, een architect uit Doornik. Op de site bevonden zich de werkplaatsen en kantoren voor de kolenwinning, de arbeiderswoningen en de woningen van de bestuurders. In 2012 werd het complex, samen met drie andere Waalse mijnsites, door UNESCO geklasseerd als werelderfgoed. Tijdens deze twee dagen zal het CID in het documentatiecentrum zijn meest recente historische ontdekkingen aan het publiek openbaren. Kinderen kunnen het hele weekend deelnemen aan een creatieve workshop.

  Op zondag 8 september nodigt Danses & Cie je uit voor een betoverende dag vol 19e-eeuwse dans in traditionele klederdracht.

  Voorstellingen en initiaties voor iedereen! Na reservatie kan je bovendien deelnemen aan twee workshops georganiseerd door het MAC's!

  1. Geleid bezoek: zaterdag en zondag om 10 u., 11 u., 14 u., 15 u., 16u. en 17 u.

  2. Prenez la pose ! (workshop voor kinderen): zaterdag en zondag van 10 u. tot 18 u.
  Trek voor dit feestelijke weekend je mooiste kleren aan! Ontwerp je eigen 19e-eeuwse modeaccessoire en kies jouw favoriete pose.

  3. Et bien dansez maintenant... La passion pour les danses du 19e siècle ! (voor volwassenen, voorstelling):
  Zondag 08/09/2019 van 10.30 u. tot 11.30 u., van 14.00 u. tot 15.00 u. en van 16.00 u. tot 17.00 u.
  De dansschool Danses & Cie zal de hele dag dansen uit de 19e eeuw demonstreren. Op het programma: wals, polka, mazurka en quadrilles gebracht door dansers in traditionele klederdracht.

  4. Les dessous du Grand-Hornu (voor volwassenen): zaterdag en zondag van 14 u. tot 18 u.
  Nieuwe archieven (plannen, foto’s ...) van Le Grand-Hornu worden aan het publiek voorgesteld. Gesprek met de archivarissen.

  5. Métamorphose de la cire (workshop voor kinderen): zaterdag en zondag van 14 u. tot 17 u.

  Parallel aan de tentoonstelling Les Abeilles de l’infini experimenteert het MAC’s met originele technieken. De kinderen ontdekken de geheimen van was, een levend materiaal. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar, reserveren verplicht.

  6. S'essayer à la dorure au MAC's (voor volwassenen): zaterdag en zondag van 14 u. tot 17 u.

  Als aanvulling op het prachtige werk van Fabrice Samyn, onderdeel van de tentoonstelling Les Abeilles de l’infini, zal een gespecialiseerde vakman een initiatie bladvergulden geven. Reserveren verplicht.
 • Tarieven
 • Kosteloos
Rooster
Rooster
 • Vanaf 8 september 2019 tot 9 september 2019