De militaire begraafplaats van Saint-Symphorien werd toegevoegd aan de prestigieuze lijst van werelderfgoed van UNESCO, als onderdeel van de collectieve kandidatuur van de Belgische en Franse herdenkings- en begraafplaatsen van de Grote Oorlog. De wereldwijde dimensie van deze nominatie en de universele vredesboodschap onderstrepen de kwaliteit van het erfgoed van onze regio.

Dit is meer dan een begraafplaats, dit is een tuin van vrede, want alle strijders van alle nationaliteiten zijn hier verzameld, verenigd in de
dood. Het aangelegde terrein bestaat uit kleine stukjes groen, waar allerlei naaldbomen groeien naast zeldzamere soorten zoals de Japanse kersenboom. Maar achter deze hoge bomen schuilt een zeer symbolisch verhaal.
Zo is er de Canadees George Lawrence Price die op 25-jarige leeftijd te Ville-sur-Haine gedood werd op 11 november 1918 om 10u58, amper twee minuten vòòr het staakt-het-vuren inging aan het front. Hier liggen de eerste en laatste Britse soldaten begraven die in de Eerste Wereldoorlog stierven.

Er zijn evenveel Duitse als Britse graven.

 

Praktische informatie

  • Avenue de la Shangri - 7030 Saint-Symphorien
  • Informatie : +32(0)65/33.55.80 ou info.tourisme@ville.mons.be
  • Rondleidingen: groupes@ville.mons.be