De bouw van de Collegiale startte in 1450 met de bouw van het kerkkoor en liep door tot in 1621 met de afwerking van het middenschip. Het is gebouwd in de vorm van een Latijns kruis en telt 29 kapellen. Het vormt een uniek geheel dat erkend werd als uitzonderlijk Waals erfgoed. Het was de private en persoonlijke kerk van de kanunnikessen (chanoinesses) van Sint-Waltrudis, die droomden van een 190 meter hoge toren op hun collegiale. De bouw van deze toren werd aangevat rond 1549, maar zou nooit afgewerkt worden.
 

Praktische info

De site kan elke dag tussen 9u en 18u bezocht worden, behalve op zondag (9u30-18u). Gratis toegang. Winkeltje.

Om de uren van de misvieringen en de openingsuren van het bureau te kennen, neem een kijkje op volgende link: http://www.paroisse-mons.be/index.php/horaires

Bovendien kunt u gedurende het hele jaar gidsbezoeken plannen voor groepen (maximum 20 personen per gids). Geïnteresseerd? Ga naar visitMons op de Grand-Place voor meer info, of stuur een mail naar groupes@ville.mons.be of bel naar +32(0)65/33 55 80. Reserveren verplicht.

De zuidingang (trappen met leuning) vormt de hoofdtoegang. Mindervalide personen kunnen ook langs de noordingang (zonder trappen) in de Collegiale. Indien u zeker wilt zijn dat deze ingang toegankelijk is tijdens uw bezoek, contacteert u best minstens een dag op voorhand de Collegiale op het nummer +32 (0)65/33 73 75.

U kunt uw auto kwijt op de parking aan de voet van de Collegiale (gratis op weekdagen vanaf 17u, op zaterdag vanaf 14u en op zon- en feestdagen). Hier vindt u ook een busparking (square Roosevelt).