Elk jaar met Pinksteren verenigen de inwoners van Mons zich om hulde te brengen aan de Heilige Waltrudis en deel te nemen aan het legendarische Lumeçon-gevecht waarin Sint-Joris het opneemt tegen de draak. Het museum van de Doudou zweeft tussen realiteit en fantasie, en laat bezoekers beleven wat de Ducasse van Mons inhoudt. 

Een uniek evenement

Het is geen toeval dat de Doudou (Ducasse) van Mons in 2005 door de Unesco erkend werd. Er gebeurt echt iets bijzonders tijdens het Pinksterweekend in Mons. De tijd staat er even stil en maakt plaats voor een ongeëvenaarde geestdrift onder het publiek. Er wordt hier overigens vaak gezegd dat de stad en haar inwoners leven op het ritme van de Ducasse. In Mons is de Doudou heilig. Het feest wordt door velen beschouwd als het nieuwjaarsfeest van Mons. De afneming van het schrijn van de Heilige Waltrudis, de processie en de beklimming met de Car d’Or, het zogenaamde Lumeçon-gevecht ... Het zijn stuk voor stuk intense momenten die geen enkele inwoner van Mons wil missen.
 
 

Alles over de Doudou

Wat brengt de inwoners van Mons ertoe om samen te komen en dit evenement als één man te beleven? Hoe is de Doudou van Mons eeuwenlang blijven bestaan? Wat zit er achter de hoogtepunten van Ducasse? Waarom vecht Sint-Joris met de draak? Waarom ervaart de mens de behoefte om legendarische personages te creëren? Om te begrijpen wat er achter dit buitengewone erfgoed schuilgaat, biedt het museum van de Doudou verschillende gezichtspunten en achtergrondinfo. Alle facetten van het folkloristische erfgoed van Mons wordt in detail bestudeerd en soms vanuit een onverwachte hoek bekeken. In het museum wordt de Doudou van Mons uitgelegd vanuit een geschiedkundig, antropologisch, artistiek, religieus en wetenschappelijk standpunt. De bezoeker ontdekt welke symbolen er allemaal schuilgaan achter Sint-Joris en de draak. Dit eeuwenoude evenement betreft uiteindelijk echte maatschappelijke vraagstukken. 

 

Een modern museum voor een eeuwenoude traditie

Het museum van de Doudou is gehuisvest in het vroegere pandjeshuis van 1625 en gaat voor interactiviteit. In dit interpretatiecentrum (her)beleven bezoekers de hoogtepunten van de Ducasse aan de hand van de vele voorwerpen (de helm en lans van Sint-Joris), via schermen, films en mediapunten voor groot en klein. Een blik achter de schermen van de Ducasse bevestigt de populaire en verzoenende aard ervan. Dat is overigens wat de aandacht van de Unesco trok en de organisatie geraakt heeft. De deelname van de inwoners aan het gevecht of de beklimming met de Car d'Or, de honderden vrijwilligers die zich een jaar lang inzetten, de overdracht naar de jongere generaties ... Het museum zal gegarandeerd een blijvende indruk maken, of u nu al dan niet van Mons bent, dol bent op de Ducasse of er nog nooit aan heeft deelgenomen.