Een referentiepunt       

Het belfort viel niet in de smaak bij Victor Hugo: "Een enorme koffiekan met vier kleinere theepotten onderaan", zo beschreef deze gigant van de Franse literatuur bij zijn bezoek aan Mons in 1837 het belfort aan zijn vrouw Adèle. De aandacht van de schrijver gaat echter wel uit naar de omvang van het gebouw. Het belfort is inderdaad groot(s). Het is groot door zijn hoogte (87 meter), groots door zijn geschiedenis – het heeft eeuwenlang onwankelbaar oorlogen en epidemieën doorstaan – en ook door zijn uitstraling. Het belfort van Mons dwingt als enige barokke belfort in België respect af. Sinds het einde van de jaren 1660 prijkt het fier in het park van de graven van Henegouwen en houdt het een wakend oog over de stad. Het belfort heeft lange tijd de inwoners gewaarschuwd voor gevaar: brand, invasies, bombardementen ... Ook vandaag nog deint het levensritme van Mons mee op de tonen van de beiaard met 49 klokken.
 

Een schrijn van schoonheid

Het belfort of ‘el Catiau’ is opgetrokken in het park van de graven van Henegouwen op de locatie van het vroegere kasteel, en kijkt uit over de stad. De tuin biedt een weergaloos zicht over Mons. Boven op deze heuvel kan men mijmeren over het leven van de stad, de beproevingen die ze door de eeuwen heen doorstaan heeft en hoe belangrijk Mons was voor het de hoofdstad van Henegouwen werd. De kapel van Sint-Callistus naast het belfort is het oudste religieuze monument van de stad. Deze romaanse kapel werd gebouwd in 1051 en huisvest nu een museum over de geschiedenis van het oude kasteel en de restauratie van het belfort. 

 

Belfort en museum

Het belfort van Mons is erkend als werelderfgoed door de Unesco en is aldus waardevol. De restauratie heeft niet alleen de pracht van de 17e eeuw hersteld, maar omvatte ook de installatie van een uniek interpretatiecentrum om zo van het belfort een museum te maken! De panoramische lift biedt een blik op de architectuur van destijds. Het bezoek is een echte reis doorheen de tijd en verstrekt inzicht in de constructie van het bouwwerk, de rol van het belfort door de eeuwen heen en de reden waarom het als werelderfgoed erkend werd door de Unesco. Het parcours voorziet de nieuwste technologieën en unieke elementen zoals een beiaardconcert in realtime. Muziekliefhebbers kunnen de beiaard van dichterbij bekijken via de trap. Naast de architecturale elementen is het panorama op zich al de moeite waard. Het zicht boven aan het belfort omvat de Borinage, de vlakte van de Hene en zelfs Brussel of de Franse grens bij mooi weer. 
 

Lees meer