Plaats van het werk: Rue Brunehaut, 33 in 7022 Mesvin

Refreshink (Giovanni Magnoli) werd geboren in Arona (Novara) in 1971. Hij is afgestudeerd aan de school voor grafisch ontwerp en werkte eerst als zeefdrukker, waarin hij zich specialiseerde. Daarna startte hij het avontuur als freelancer.
Zijn echt creatief momentum ontstond begin jaren 1990, toen hij bijna begon te schrijven en graffiti begon te maken. In de loop der jaren heeft Refreshink een kenmerkende stijl ontwikkeld, die de klassieke stijlkenmerken van graffiti (letters, personages, poppetjes) uitdaagt en overstijgt op zoek naar meer complexe technieken en talen. Door zijn ervaring met verlaten plaatsen schildert en herinterpreteert hij thema's die geïnspireerd zijn door de natuur.
Zijn eerste 'haan' dateert uit 2009 en is herkenbaar tussen de andere opvallende dieren, geschilderd in felle kleuren met druppels, een dicht materiaal waar de kunstenaar vormelementen zoals geometrische figuren en opschriften naast plaatst. Trotse blikken, uitdrukkingen die soms agressief, maar nooit berustend zijn en monumentale formaten lijken ons aan te zetten tot nadenken over ons 'mens-zijn'. Met zijn werken - op muur, doek of andere media - vangt en verbeeldt Refreshink de oerenergie van de natuur: explosies van materie en open lijnen contrasteren met geometrie en gesloten vormen, wat een uitnodigende sfeer creëert, een aanlokkelijk en dynamisch dialectisch samenspel binnen het geschilderde oppervlak.
In 2022 zag Iconosaik het levenslicht, een project rond de picturale recuperatie van de oude mozaïektechniek, herzien en geherinterpreteerd in een pop-stijl.
 

Ik denk dat de link tussen mijn werk 'Iconosaik' en het project 'L'Art habite la Ville' er onmiddellijk was, vooral met de thema's van de 'zoutroute' met de 'Romeinse' periode en de landbouwtradities van deze plaatsen.
Al deze informatie werd me aangereikt door het team dat actief is binnen dit stadsproject, waaronder Baptiste, en samen kwamen we op het idee voor de schets door een typisch landelijk tafereel na te bootsen.
Het werk is gemaakt alsof het een Romeins mozaïek is en het zal leuk (maar ook interessant) zijn om het te presenteren alsof het gaat om een ontdekking. Zo zullen we een historische, culturele, maar ook ironische boodschap creëren.