Le Grand-Large
Participatief project


Project: In het kader van het “Knooppuntennetwerk” op het stuk Bergen- La Louvière werden een aantal vormen en figuren bij de Grand Large geplaatst die verwijzen naar het lokale erfgoed. Tijdens collageworkshops konden kinderen de vormen samenstellen op basis van tal van uiteenlopende erfgoedfoto's.
“De kunstenaars van het CEC Blanc Murmure laten zich maar al te graag verleiden door deze utopie en deinzen er niet voor terug om groots uit te pakken en de confrontatie met het publiek aan te gaan door bewoners te betrekken.
L'escale (de Haven) is de uiting, een standpunt van wat de weergave kan zijn van ons Bergens erfgoed. Een verkenning van een illusionair parcours aan de hand van grillige opstellingen met illustere personages, architectuur, folklore, fauna in een hoofdrol. Voor de compositie maakt Olivier Sonck als plastisch kunstenaar gebruik van een zin met dubbelzinnigheden.” Blanc Murmure

BLANC MURMURE vzw is een Centre d'Expression et de Créativité (C.E.C. - Centrum voor expressie en creativiteit) dat sinds haar ontstaan erkend is door de Franstalige Gemeenschap. Met hun project willen ze een uiteenlopend publiek via verschillende artistieke technieken inwijden in kunst en hedendaagse creaties. Kinderen, volwassenen, jongeren, onderwijzers, personen in sociale re-integratie, gehandicapten, senioren, ...: iedereen kan creatief bezig zijn en deel uitmaken van een kunstwerk. Maatschappelijke thema's vormen een duidelijke rode draad doorheen hun artistieke ervaringen. Hun publiek wordt geconfronteerd met verschillende technieken, die dienstdoen als uitingen van creatieve inspiratie: fictieve tekeningen en teksten, stadssculpturen en -installaties, animatievideo's en -films, beelden op basis van fotografie.
De avondateliers worden door het CEC Blanc Murmure georganiseerd in samenwerking met leerlingen van de gemeenteschool Barigand, kinderen van tehuis Emile Rolland en vrij publiek.