Of u nu zin hebt in een ochtendwandeling, een gezinsuitstap of wilt ontsnappen aan het drukke stadsleven, op deze berg komt u steeds aan uw trekken. Trek uw sportschoenen aan voor een mooie natuurwandeling!

Een betoverende naam voor een al even betoverende plek

Gebruikelijk start de wandeling aan de Vieux Puits, een populaire brasserie-restaurant voor veel Bergenaren. Uw geest en lichaam zullen u na afloop dankbaar zijn met een goed glas of een lekkere maaltijd! Maar eerst aan de slag! Tegenover deze brasserie ziet u de Chemin de l'Ermitage. Stap in het voetspoor van de druïden en van de oude bezetters van Mons op weg naar de top van de mont Panisel.

Ondanks alle oneffenheden is de weg perfect begaanbaar. Tot aan het eerste uitzichtpunt loopt u tussen bomen en struiken die als het ware een ereboog vormen. Bovenaan geniet u van een schitterend zicht op Mons en de omringende heuvels, waartussen u het trotse Belfort en de Kapittelkerk kunt zien.

Het laatste stukje op weg naar de top

Nog even doorzetten, u bent er bijna (de helling is minder stijl dan u zou denken). Eenmaal de watertoren voorbij, bent u aangekomen: een punt op 107 meter hoogte. Hou er even halt om te rusten of een hapje te eten vooraleer de tocht verder te zetten.
 

Keer eerst terug tot aan de watertoren, waar u deze keer rechtsaf slaat. (p2) Eens u door de struiken bent geraakt, komt u in open velden vol met meidoornstruiken. U bevindt zich nu op de oostelijke flank van de mont Panisel.
 
Sla rechtsaf naar het iets sterker dalende paadje. Gelukkig hoeft u hier niet omhoog te klimmen! Let op het chalet op de heuvelflank. Wat een uitzicht hebben de inwoners! Loop verder tot aan het einde van het pad, tot u midden in de bossen en de heuvels terechtkomt.
 

Het plattelandsleven
 


Aan het einde van de afdaling vindt u een herdenkingsteken van de slag bij Mons tijdens de Eerste Wereldoorlog, op de kruising van de aardeweg met de kasseiweg (de zogenaamde Bethléemweg). Rechts gaat u naar een kasseiweg.

Nu bevindt u zich op de zuidelijke flank van de berg, waar u twee charmante eigendommen ziet uit de 19de eeuw.  U bent hier niet alleen... Schrik niet als de paarden en koeien u welkom heten.
 
Een honderdtal meter verder meldt een bord dat u in “Mons Borinage” bent. Was u niet bijna elke notie van tijd en van oriëntatie kwijt? U loopt voorbij tal van oude gebouwen: een oude molen, een waterval, mooi gerestaureerde boerderijen en burgerwoningen. Zalig om in de lente een ommetje te maken! Het is het paarseizoen van kikkers, dus misschien ziet u er wel een paar de heuvel opklimmen op zoek naar vochtige plekken aan de overzijde van de weg. Hun veiligheid wordt gegarandeerd door vrijwilligers, die hun helpen met de oversteek. Herkent u waar u bent? U bent terug aangekomen bij het vertrekpunt. Even stoppen in de Vieux Puits? U kunt er kiezen uit een groot aantal bieren, huisbereide pannenkoeken, gegrild vlees en enkele streekgerechten!