De kolenindustrie die sterk aanwezig was rond Mons kende niet hetzelfde succes in de gemeente van Quévy. Enkel in Asquillies waren er twee kolenconcessies maar zonder winningsputten. In Quévy is het de landbouw die gedurende lange tijd de mensen laat leven : groententeelt, fruitteelt, graanteelt maar ook de veeteelt, runderen, paarden, schapen, met name tussen 1840 en 1930.
En wie landbouw zegt, zegt paard! Voor de verschijning van tractoren en andere maaidorsers verleende het trekpaard waardevolle diensten aan de mensen.
Wanneer we in de gemeente rondwandelen zijn er nog steeds veel boerderijen te zien die het landschap tekenen. Elke boerderij bezat één of meerdere paarden die urenlang trekwerk hadden. Vraag maar na aan de inwoners. Ze hebben allemaal herinneringen aan het trekpaard.
 

Van alle feesten

Er zijn nog steeds sporen van deze langdurige vriendschapsband. De inwoners van Quévy zijn hun favoriete dier niet vergeten. Het paard maakt deel uit van alle feesten. Tijdens het traditioneel oogstfeest van het dorp Blaregnies dat eind augustus plaatsvindt, is het dier ronduit de ster! De trekpaarden paraderen als sterren ten midden van de oude tractoren en tonen via demonstraties op welke manier ze de mens van dienst waren. Het dier is ook uitgenodigd op de humoristische fietsrace die midden augustus wordt georganiseerd. Twee trekpaarden trekken een kar en transporteren indien nodig andersvalide personen.
 

Elk dorp heeft zijn paardenmanege

Nog meer verbazingwekkend : het aantal paardenstallen, maneges en paardencentra aanwezig in de gemeente. Als u de streek bezoekt en u het briljante idee heeft om de bucolische landschappen van Quévy te ontdekken, maak u dan geen zorgen. U zult zonder probleem een warm nest vinden voor uw rijdier! Ferme du Grand Esquerbion in Givry, Ecuries du By in Blaregnies, Ecuries du Hardret in Aulnois, Ferme du Beaudroit et Elevage du Bosqueau Printanier in Quévy-le-Petit, paardenpension in het château Cardinal in Bougnies... Bijna elk dorp bezit een plaats gewijd aan paarden of aan het paardrijden. 
 
Quévy heeft geen gemarkeerde ruiterpaden maar indien u de omgeving te paard wil verkennen raden wij u aan om te genieten van de schoonheid van het landschap. Bos, weide, hagen... De wegen van Quévy zullen u slechts mooie herinneringen brengen.