De Trouille Wat een grappige naam voor een rivier! De bron van deze waterweg ligt in Erquelinnes, ze kronkelt zich door het landschap van Quevy en mondt uit in de Haine in Jemappes. Anders gezegd, de Trouille voedt de Haine! En wat nog meer?
 
Voor ze uitmondt in de Haine, laat de Trouille zich overal van haar mooiste kant zien. Ze wentelt zich ongezien door de gemeenten Erquelinnes, Estinnes, Quévy, Frameries en Mons. Ze laat betoverende landschappen achter zich met weides en hagen en heeft de vissers en andere wandelaars als vrienden. De Trouille heeft niets om bang voor te zijn, integendeel. De vogels en de eendjes zijn dolgelukkig als ze haar zien opduiken. Ze zingen er luid op los en bouwen hun nesten in de buurt.
 

Givry en de Molen van de Tempeliers

In Quévy heeft de Trouille een geweldige uitstraling, onder andere in Givry waar ze vele bochten maakt. In het centrum van het dorp volgt ze een schokkerig parcours, maakt ze bochten en voedt vijvers, zoals die van de Molen van de Tempeliers waar de vissers hun favoriete activiteit komen beoefenen. Er heerst een bucolische sfeer, we lopen over de waterwegen via bruggen en oversteekplaatsen. De Molen van de Tempeliers is vandaag de dag omgetoverd tot een restaurant maar u kunt het wel raden, hij werd lang geleden gebouwd. Zijn geschiedenis gaat terug tot de XIIe eeuw, hij behoorden toen tot de orde van de Tempeliers zoals zijn naam laat raden. Door de rivier te volgen kunt u zo de geschiedenis van de charmante gemeenten waardoor ze stroomt, ontdekken. 
 
 

Bougnies en het theater van groen

Op haar parcours verzamelt de Trouille het water van meerdere riviertjes. Het kleine dorpje Boegnies bijvoorbeeld is gelegen in een dal dat door de By werd gevormd, een van haar vele zijrivieren. Daar heerst ook een vredige sfeer en u wordt sprakeloos door de schoonheid van het landschap. Het dorpje dat zich ontwikkelt heeft aan de 2 kanten van de By leeft op het ritme van het water. Ga over een bruggetje en stop aan de plaats Louis Piérard, die een belangrijk persoon is in de gemeente. Op een kleine open plek wacht u een theater van groen dat u naar een andere tijd meeneemt. Het theater werd gebouwd vlak voor de Tweede Wereldoorlog als balsem voor het hart van de mijnwerkers, maar werd door de jaren heen beschadigd. Tegenwoordig vragen de lege zuilen en ramen om tot leven te worden geroepen. Het prachtig standbeeld « Vivre »  dat gemaakt is door de grote Belgische beeldhouwer Dolf Ledel lijkt te wachten op zijn bezoekers. 
 

Van rivier tot rivier

De By stroomt vervolgens verder, kruist het bos des Montris en stroomt vervolgens naar Asquillies waar ze een echte groene stroom wordt. Andere dorpjes die bij de entiteit van Quévy horen werden gevormd door hun waterwegen. Zo worden Aulnois en Quévy-le-Petit doorkruist door de rivier, ruisseau de Louvroit en Havay door de rivier le ruisseau du Pire. Nog een suggestieve naam... Een ding is zeker, van de Trouille krijgt u rillingen... maar zeker niet van angst! 
 

Goed om te weten 

Op 7 km, het circuit Louis Piérard het dorp Bougnies en omgeving.