Om Quaregnon te ontdekken : naar Champ Pagnon!
 
We bevinden ons aan Champ Pagnon! Ja, maar wat betekent het? Champ Pagnon is de uitgelezen plaats om uw verblijf in Quaregnon te organiseren. Het is de Dienst Toerisme die u begeleidt en gidst tijdens uw bezoeken, tezelfdertijd geeft de dienst een positief en dynamisch beeld van de gemeente. Ontdekking...
 

Een geschiedenis van jumelage

Om de betekenis te begrijpen van de naam Champ Pagnon, duiken we de geschiedenis van de stad in en in het bijzonder de geschiedenis van zijn jumelages of stedenbanden. De oudste werd ondertekend in 1968 met de Franse gemeente Condé-sur-L‘Escaut, om de geschiedenis van de twee steden te illustreren, die nauw verweven is met de kolenindustrie en het rivierverkeer. In de tweede jumelage zijn we bijzonder geïnteresseerd. Het betreft Aÿ-Champagne, een klein, Frans stadje uit het departement van de Marne op 220 km van Quaregnon. De relatie tussen de twee steden werd ondertekend in 1989 en laat al meer dan 25 jaar toe een licht te werpen op de organisatie en administratieve diensten van de 2 steden, maar de band blijft ook bestaan vanuit toeristisch oogpunt. De inwoners ontmoeten elkaar elk jaar ter gelegenheid van bezoeken georganiseerd om hun streekproducten te laten kennen. Een van de specialiteiten van Aÿ (wordt a-ï uitgesproken) is de Champagne. Aan de zijde van Borinage is de lokale specialiteit de pagnon, een smaakvolle taart met suiker die in elke zichzelf respecterende bakkerij kan worden geproefd. De vriendschap die ontstaan was tussen de twee gemeenten zou op een zeer natuurlijke wijze een nieuwe dimensie kennen met de creatie van Champ Pagnon, om hun twee gastronomische pronkstukken met elkaar te verbinden. De laatste jumelage dateert van 1996, ondertekend met het Siciliaanse dorpje Assoro. Het versterkt weerom de traditie van openheid van de gemeente en onderstreept ook het eerbetoon aan de sterke, Italiaanse gemeenschap die aanwezig is in Quaregnon.
 
 

Ontdek Quaregnon

Dat is de belangrijkste functie van Champ Pagnon. Om u bij te staan, wordt u elke dag van de week verwelkomd door een dynamisch en vrolijk team. Ze zijn echt gepassioneerd en zetten zich ten volle in ten voordele van de waardering van hun gemeente, ze ontvangen en adviseren met veel enthousiasme elke bezoeker. Verschillende documenten zijn te uwer beschikking. Deze documenten hechten veel belang aan het groen toerisme in tegenstelling tot de gevestigde ideeën die verband houden met het steenkoolverleden van de gemeente. Maar opgelet, deze wil om « onbetreden paden » te bewandelen gaat altijd gepaard met respect voor het verleden en de lokale geschiedenis. Op het programma staan 7 begeleide wandelroutes om de steenbergen, de kleine paadjes en de omliggende dorpjes te ontdekken. Door een wandeling met QR Code kunt u zelfs enkele lokale anekdotes over de bezochte plaatsen beluisteren. Indien u het wenst kunt u ook Quaregnon ontdekken met de gidsen, het zijn ware ambassadeurs, allemaal liefhebbers van hun streek en blij om u te laten kennis maken met hun streek. Na het bezoek zullen het stadhuis en de schilderijen van Fernand Allard, groot Belgisch schilder en illustrator, zullen geen geheimen meer hebben voor u. Vergeet niet om vooraleer u vertrekt een aandenken te kopen, de champagne van Aÿ aan aankoopprijs, om te drinken met mate natuurlijk.
 

Goed om weten

Elk jaar in november wordt in Quaregnon het festival van Champagnes van de producenten uit de streek van Aÿ georganiseerd om de commerciële jumelage met Aÿ-Champagne levend te houden. Een mooie gelegenheid om te ontdekken, te proeven en de eindejaarsfeesten voor te bereiden.
Champ Pagnon, Grand Place 7 in Quaregnon, tel: 065/468 661