De lezers en liefhebbers van de Avonturen van Kuifje herinneren zich Corentin Feldoë, een moedige en hulpvaardige tiener die door niets te stoppen is. Het roekeloze blondje met het lange haar is het werk van de tekenaar Paul Cuvelier, grote vriend van Hergé. Weet dat deze man in 1923 in Lens is geboren en dat zijn geboortestad hem niet vergeten is.
 
In de hal van het gemeentehuis van Lens is een grote muurschildering aanwezig met het boekomslag van de Buitengewone Avonturen van Corentin, het eerste album die bestemd was voor adolescenten, getekend door Paul Cuvelier, geweldige cartoonist van strips. Lens is trots op zijn kunstenaar en dat mag. De muurschildering werd uitgevoerd door de kunstenaars van Lens en getuigt van het immense talent van de tekenaar.
 

Ontmoeting met Hergé

Paul Cuvelier brengt zijn kindertijd door in de gemeente. Hij tekent de landschappen die hem omringen, hij tekent verhalen uit die hij aan zijn broertjes voorleest en droomt in het geheim van een leven als kunstenaar. Deuren, muren, kasten... geen enkele ondergrond of stukje papier kunnen zijn passie bevredigen en dienen om zijn gevoelens te kanaliseren.  Wanneer hij voor de eerste keer zijn tekeningen toont aan Hergé is hij slechts 19 jaar oud. Toch is de grootmeester erg onder de indruk van wat hij te zien krijgt. Dit is wat hij verklaarde over de jonge tekenaar van Lens : « Ik herinner mij het eerste bezoek van Paul in 1945. Hij kwam me om raad vragen. Ik keek aandachtig naar zijn schetsboeken en was erg onder de indruk ! Er waren schetsen van jeeps van Amerikaanse soldaten; er waren ook uitstekende schetsen van paarden.
 Maar het meest indrukwekkende was een schetsboek met prachtige, paginagrote aquarellen, die de belangrijke momenten uitbeeldden van een verhaal dat hij vertelde aan zijn jongere broertjes en waarvan de held Corentin heette.
 »
 
 

De avonturen van Corentin

Hergé vraagt aan de jonge Paul om zijn team te vervoegen en een strip te maken voor de Avonturen van Kuifje. Corentin verlaat zijn thuis, vertrekt en sluit zich aan bij andere belangrijke figuren uit de stripwereld. Zijn avonturen verschijnen naast die van Kuifje, Blake en Mortimer of de Vier Heemskinderen. Paul Cuvelier onderscheidt zich al snel door zijn virtuoze beheersing van de anatomie, draperieën, kostuums, decors, zijn composities van schitterende complexiteit. Ondanks zijn enorm talent, kende de man een leven van hoogtes en laagtes. Op een dag liet hij zijn potloden aan de kant en greep hij naar zijn penselen omdat hij dacht te kunnen leven van zijn schilderwerk, maar tot zijn grote spijt zal hij er nooit in die mate voor erkend worden als voor zijn strips. 
 

Schilderen, zijn eerste passie

In zijn schilderijen die onder andere zijn opgenomen in een catalogus door de Stichting Paul Cuvelier (www.paulcuvelier.org) zien we in welke mate de gemeente waar hij geboren werd en opgroeide, een rol speelde. Paul Cuvelier hield van de natuur en de dieren. De talrijke boerderijen in Lens waren lang een inspiratiebron.. De stadstaferelen, de landschappen en de paarden houden zijn blik vast. Het paard, het meest naakte dier onder de dieren, zoals hij het zei, trekt hem in het bijzonder aan. Het lijkt ongelooflijk maar Paul Cuvelier hoefde geen schildersezel te plaatsen voor het landschap om het te vereeuwigen. Eens hij het beeld opgeslagen had, kon hij het tot in de kleinste details neertekenen. Tot aan zijn dood, wijdt de kunstenaar zich aan zijn passies, het schilderen en het beeldhouwen maar hij sterft vroegtijdig op de leeftijd van 55 jaar. Hij rust voor eeuwig in zijn stad Lens.