Wist u dat onze beroemde grot Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in Frankrijk wel 1000 replica‘s telt in België? Een van hen is in gelegen in Montignies-Lez-Lens in een bijzonder betoverd kader. 
 
U kunt er niet toevallig voorbijlopen. De grot Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is gelegen in het midden van de natuur aan het einde van een pad en wordt eveneens Onze-Lieve-Vrouw van Bouloirs genoemd, ze is de moeite van een bezoek waard, enkel en alleen al voor de omgeving. Gelovig of niet, u zult verrast en zelfs verbaasd zijn door de sfeer die heerst in deze grot die omringd wordt door het groen. Ga zitten op een bank, adem in en uit en laat uw gedachten varen. Naast haar religieus karakter, nodigt de grot van Montignies uit tot meditatie. Hier staat de tijd stil. De dagelijkse beslommeringen en de stadsdrukte lijken ver weg. 
 

Een plaats van bezinning

Onder de blik van de Maagd die verborgen ligt in de holte van een rots kunt u bezinnen en een pauze nemen. Op deze plaats komt niemand voorbij. Recht voor u geeft een kleine standaard met kaarsen aan dat het een drukbezochte plaats is. De vlammen dansen in de wind. Wie zijn de bezoekers die Bernadette en de Heilige Maagd komen bezoeken? Inwoners? Toeristen? Het maakt niet uit, sinds haar bouw in 1895, ziet de grot, gegraven in de rots zelf, elk jaar meer dan 3000 bezoekers. In de rots bevinden zich getuigenissen, op borden of op stukjes papier, die getuigen van de gehechtheid ervaren door de bezoekers. Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes maakt indruk.
 

Een instelling

Elk jaar, in mei en op 15 augustus, komen honderden pelgrims zich verzamelen, ze bidden tot de Maagd Maria en de replica van de Heilige Bernadette. De processie start in het dorp, loopt langs de rue des Ecoles, van Bouloirs alvorens aan te komen aan het pad gelegen vlak voor de rue de la Roche. De doorkruiste landschappen nodigen eveneens uit tot bezinning en de natuur laat haar van haar mooiste kant zien. De grot Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in Montignies wordt door enkele inwoners onderhouden en is een echt embleem voor de gemeente. Er wordt in de omgeving trouwens gezegd dat hoewel niet alle dorpelingen de mis bijwonen, ze daarentegen wel allemaal eenmaal per jaar naar de grot gaan!