Honnelles, bewaterd door tal van waterlopen, ontvouwt bijzonder bucolische wilde landschappen. Ongeacht waar in de gemeente u bent, hoort u een rivier of beek kabbelen.

A River Runs Through It... Herinnert u zich de film van Robert Redford met Brad Pitt en Craig Sheffer? De mooie landschappen en mythische scènes op de rivieroever... Nee, hij werd niet in Honnelles gedraaid en Brad Pitt heeft zich niet in de Kleine of Grote Honnelle gebaad, maar je kunt het je gemakkelijk voorstellen wanneer je in de gemeente wandelt! De twee rivieren die door de entiteit en haar dorpen stromen geven het landschap vorm op een bijzondere manier. Water is alomtegenwoordig.

De Kleine en Grote Honnelle

Zo bakent de Grote Honnelle de dorpen Roisin en Autreppe af alvorens Angre en zijn bos te doorkruisen. Op de oevers van de Grote Honnelle, midden in het bos van Angre, kunt u de Caillou-qui-Bique ontdekken, een miljoenen jaren oude steen, een ware attractie voor liefhebbers van wandelen en legendes. Verder naar het oosten kronkelt de Kleine Honnelle in Erquennes, loopt om Fayt-le-Franc heen alvorens terug te keren naar het dorp Montignies-sur-Roc. In Montignies zijn de Montagnards (zou worden de inwoners genoemd) niet weinig trots op de bieren van de brouwerij van de Abbaye des Rocs, allemaal gebrouwen met water afkomstig uit een boorgat in de rotsachtige ondergrond. De Blanche des Honnelles brengt overigens hulde aan de rivier!
 
 

Met de voeten in het water

Langs deze waterlopen ontdekt de wandelaar weelderige heuvelachtige landschappen. Vele restaurants en bistro's hebben een plaatsje gevonden langs de oevers. Wat een genoegen om aan de rand van het water van een kopje koffie te genieten en een middag of een weekend lang de stress van het dagelijks leven achter te laten. Soms lijkt de tijd er stil te staan. Her en der in de dorpen herinnert het gebouwde erfgoed ons eraan dat het water lang een belangrijke motor van economische groei is geweest. De molens en brouwerijen floreerden hier in het begin van de vorige eeuw.

Bewegwijzerde circuits

Om dit uitzonderlijke natuurlijke erfgoed te ontdekken, kunnen we u alleen maar aanraden om een van de vele routes te volgen die de gemeente doorkruisen. Het natuurpark van de Hauts-Pays heeft enkele mooie routes uitgezet. Met circuit A van de natura 2000-wandeling Honnelles-Quiévrain rond het waterthema wandelt u door het bos van Audregnies en langs de Kleine Honnelle, terwijl u met circuit C Roisin en het bos van Angre doorkruist langs de Grote Honnelle.

Voor meer informatie kunt u altijd langsgaan in het Maison du Parc, in Onnezies. Er zijn verschillende brochures met de circuits waarin u zeker uw gading zult vinden! Veel wandelplezier!