Bij wandelaars die in Montignies-sur-Roc aankomen via de Chaussée Brunehault zal de vlag van de brouwerij van de Abbaye des Rocs zeker enige nieuwsgierigheid wekken. Bierliefhebbers, tijd voor een halte! Hier worden wereldberoemde natuurlijke bieren op ambachtelijke wijze gebrouwen.

Een telefoontje vooraf en Jean-Pierre Eloir zal u met plezier rondleiden in de familiale brouwerij. Het is bijna 40 jaar geleden dat de voormalig ambtenaar van het kadaster zich in het avontuur van het brouwen stortte. Alles begon met een weddenschap tijdens een familiemaaltijd met zijn schoonvader, die brouwer was. Met behulp van een koperen zeef maakte hij zijn eerste bier en viel in de ketel... Parallel aan zijn beroepsactiviteit richtte Jean-Pierre de kleinste brouwerij in België op met zijn echtgenote Marie-Jeanne. Dat was in 1979, "je kon toen maar 80 liter per brouwsel maken. Alleen de buren konden ervan profiteren", vertelt de brouwer geamuseerd.

De verovering van Amerika

Door de jaren heen breidde de kleine brouwerij uit en verhoogde zijn capaciteit tot 1250 liter per brouwsel. In 1987 proefde Michael Jackson, niet de zanger maar de auteur van de Internationale Bierengids(!), het bier van de familie Eloir en kende het een zeer goede score toe, waardoor de brouwerij van de Abbaye des Rocs bekend werd in de Verenigde Staten. Dus de microbrouwerij van het dorp Montignies-sur-Roc begon haar bieren te exporteren naar de andere kant van de Atlantische Oceaan. Sindsdien gaat het succesverhaal verder De brouwerij heeft haar capaciteit nog verder vergroot en de bieren reizen over de hele wereld: Frankrijk, Italië, Engeland, Japan, Brazilië, China en de Verenigde Staten.

 
 
 

Een ode aan de natuur

Ingenieur-brouwer Nathalie, de dochter van Jean-Pierre en Marie-Jeanne, is toegetreden tot het avontuur. Naast een uitgesproken karakter hebben de bieren van de brouwerij van de Abbaye des Rocs de bijzonderheid te worden gebrouwen met water afkomstig uit een boorgat in de rotsachtige ondergrond. En zoals de brouwer het zegt: "zonder goed water, geen goed bier.” Het volstaat naar de natuur en het omliggende landschap te kijken om zich een idee te vormen van de deugden van moeder natuur... De familie Ekloir houdt ook rotsvast aan het natuurlijke karakter van haar bieren. Ze bestaan allemaal uit water, mout, hop... en kruiden. Geen suiker of chemische toevoegingsmiddelen. De Abbaye de Rocs, de Montagnarde, de Blanche de Honnelles... De bieren die hier geproduceerd worden, brengen allemaal hulde aan het mooie dorp dat ze omringt. En als u ze eens ging proeven?

Abbaye des Rocs, Chaussée Brunehault 37, 7387 Montignies-sur-Roc, tel.: 00 32 65 75 59 99