Frameries en zijn inwoners hebben lang geleefd op het ritme van de kolenmijnen en de activiteiten in verband met kolen, maar dat niet alleen. Minder bekend is dat Frameries ook een belangrijke speler in de schoenenindustrie was! Deze industrie, die werd opgericht door Charlemagne Quenon in 1889, stelde een groot deel van de bevolking te werk in tientallen ateliers, met name in La Bouverie. De activiteit was zo succesvol dat in 1939 een grote schoenenschool werd gebouwd in de Rue de l’Industrie. Het imposante gebouw, dat er vandaag nog steeds staat, getuigt van het belang van de activiteit voor de oorlog. Het is het werk van de Doornikse architect Géo Bariseau, lofzanger van het modernisme in Henegouwen. 
 

Ruimte voor de kunstenaars

De na de Tweede Wereldoorlog nog talrijke schoenfabrieken verdwenen geleidelijk in de jaren ‘60. Maar in plaats van de prachtige school van La Bouverie in de vergetelheid te laten belanden, koos de provincie Henegouwen ervoor om er een Theaterfabriek van te maken! De Theaterfabriek van Frameries is een echte referentie in de kunstwereld. Het is een plek die openstaat voor iedereen en een ongelooflijk aantal activiteiten aanbiedt. Theater, poppenspel, concerten, spektakels voor een jong publiek, workshops voor jong en oud, een cinematheek, een bibliotheek, tentoonstellingen... er gaat geen week voorbij zonder dat er een evenement of activiteit wordt georganiseerd. Bijna 100 spektakels per jaar worden in de Fabriek en in de culturele centra die er partner van zijn, gegeven.
 
 

Plaats voor creatie

De Fabriek, die openstaat voor iedereen, leent ook haar muren voor kunstenaars en theatergezelschappen die een kunstproject willen ontwikkelen. Kamers en repetitiezalen worden tot hun beschikking gesteld. “Les Ateliers de la Marionnette” onthalen ervaren of beginnende poppenspelers die zich in de kunst van het poppenspel willen perfectioneren. De Fabriek moedigt ook de lokale artistieke creatie aan door haar muren regelmatig te lenen voor beeldende kunstenaars, zodat zij hun werk kunnen tentoonstellen. Er worden zelfs opleidingen aangeboden aan voor mensen die toneelregisseur of podiumbemiddelaar willen worden! 
 

Plaats voor ontmoetingen

U hebt het al wel begrepen, de Theaterfabriek van Frameries is voor alles een plaats voor ontmoetingen. Als zetel van de provinciale dienst voor podiumkunsten werkt ze samen met 23 culturele centra, die er partner van zijn. U bent van de streek en de theaterwereld spreekt u aan? U komt in de buurt en hebt zin om nieuw spektakel of een tentoonstelling te ontdekken? Dan weet u nu waar u moet zijn! 
 
Praktisch: Rue de l'Industrie 128 in La Bouverie, +32(0)65.61.34.60 – www.lafabrique.be